Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

BiH i Hrvatska dogovorile jedinstven sistem naplate cestarine

Najčitanije objave

Sistem elektronske naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama trebalo bi da bude uvezan, tako da vozači u obje države mogu koristiti jedinstveni TAG uređaj, javlja Anadolija.

Predstavnici Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta (HAC) početkom ove sedmice u Zagrebu su imali sastanak na kojem je predložena saradnja između ova dva preduzeća koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH, tako i na području Republike Hrvatske.

Obje strane su izrazile veliku spremnost na saradnju u cilju uvezivanja elektronske naplate cestarine i olakšavanja korisnicima putovanja kako na autocesti u BiH tako i obrnuto.

Već su predstavljene neka idejna rješenja te se sredinom narednog mjesca očekuju novi sastanci na kojem bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku saradnju.

JP Autoceste FBiH intenzivno radi na realizaciji uvezivanje elektronske naplate cestarine u BiH s Autoputevima RS. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, trenutno se radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga koje će u narednom peridu biti prezentirati našim korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine.

Najnovije objave