Utorak, 16 Aprila, 2024

Dodik: Otvoren sam za moguće promjene u izboru člana Predsjedništva BiH

Najčitanije objave

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naglasio je da je stav Republike Srpske da je spremna prihvatiti određene promjene u izboru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tako da Republika Srpska bira svog predstavnika iz reda Srba ili između predstavnika konstitutivnih i drugih naroda.

“Ovo omogućava svima da se kandidiraju, što je ključna tema ovih reformi, i to bi trebalo primijeniti i u Federaciji Bosne i Hercegovine”, objavio je Dodik na društvenim mrežama u osvrtu na proteklu sedmicu.

Dodik je istakao da “američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pokušava narušiti unutarnji konsenzus u zemlji i javno zagovara promjenu Ustava Bosne i Hercegovine kako bi došlo do izmjena u Izbornom zakonu”.

Također je podsjetio da je tokom prošle sedmice održao sastanak u Banjaluci s ministrom vanjskih poslova Mađarske, Peterom Szijjartom.

“Još jednom smo se složili da Republika Srpska ostaje na putu prema Europi, te da je važno da se u pitanjima vezanim za EU u Bosni i Hercegovini u potpunosti poštuje mehanizam koordinacije”, naveo je Dodik.

Najnovije objave