Subota, 2 Marta, 2024

Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko ‘kolektivno kažnjavanje’ Pojasa Gaze

Najčitanije objave

Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i “kolektivnu kaznu” osvetničkih napada na Gazu.

Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je navela da je Izrael pribjegao “neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod Gaze”.

– Živjeli su pod nezakonitom blokadom 16 godina, a već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za čije se žrtve i dalje ne zna – navodi se u saopćenju grupe, koja uključuje nekoliko specijalnih izvjestitelja UN-a.

– Ovo predstavlja kolektivno kažnjavanje. Ne postoji opravdanje za nasilje koje neselektivno cilja na nedužne civile, bilo od Hamasa ili izraelskih snaga. Ovo je apsolutno zabranjeno međunarodnim pravom i predstavlja ratni zločin – navode istražitelji.

Grupa je saopćila da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

– Civili koje je zarobio Hamas moraju odmah biti oslobođeni, dok njihova sudbina i to gdje se nalaze u zatočeništvu moraju biti objavljeni – naglasili su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1.300 ljudi. Većina su civili koje je Hamas ubio u svojim kućama, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Deseci izraelskih i stranih talaca vraćeni su u Gazu.

Izrael je u četvrtak saopćio da neće biti humanitarnog prekida opsade pojasa Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Reuters.

Najnovije objave