Subota, 2 Marta, 2024

Ivica Dačić: Srbija nije povezna s naoružanom grupom u selu Banjska

Najčitanije objave

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Beograd nije povezan s naoružanom grupom koja je vodila oružani sukob s kosovskom policijom u nedjelju u selu Banjskoj na sjeveru Kosova. Također, izrazio je neznanje o organizaciji te grupe, ali je naglasio da bilo ko je odgovoran za organiziranje borbe za slobodu srpskog naroda mora biti svjestan posljedica takvih aktivnosti.

Dačić je iznio svoje stavove na Radioteleviziji Vojvodine, naglašavajući da sukob u Banjskoj, u kojem je jedan kosovski policajac i trojica Srba izgubili život, nije u skladu s interesima Beograda. Rješenje za trenutnu situaciju, prema njemu, leži u deeskalaciji, povećanju prisustva Kfora na sjeveru Kosova i održavanju novih izbora na tom području.

Ministar je izrazio tvrdnju da kosovska policija nema pravo prisustva na sjeveru Kosova, s obzirom na to da tamošnji Srbi i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu.

Kada je upitan o tome je li potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić, bio vođa naoružane grupe u Banjskoj, Dačić je izjavio da ne može dati odgovor.

Dačić je potom postavio pitanje zašto Srbima s Kosova nije dopušteno izražavanje nezadovoljstva i zašto se ne dopušta da se bune. Također je istaknuo da se radi o autohtonim Srbima koji imaju legitimno pravo izraziti svoje mišljenje i nezadovoljstvo ponašanjem kosovskog premijera Albina Kurtija.

Ministar je zaključio da Srbiji nije u interesu gubiti ljudske živote, ni Srba ni Albanaca, te je sugerirao da bi najbolji pristup bio povratak cijelog procesa na ono što je postavljeno prije 10 godina: pregovarati putem dijaloga kako bi se postigla normalizacija svakodnevnog života, izbjegavajući pitanja statusa.

“Ključni problem leži u tome što Kurti uopće ne prihvaća da su pregovori o statusu neutralni. Da smo se pridržavali tog načela, ne bi došlo do ovakvih incidenata”, ocijenio je Dačić.

Najnovije objave