Petak, 14 Juna, 2024

Beogradska publika aplauzom ispratila glumce Narodnog pozorišta Sarajevo

Najčitanije objave

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) u nedjelju je gostovalo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom “To nikad nigdje nije bilo”, po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića, u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Dina Mustafića.

Beogradska publika ispratila je na kraju predstave gromoglasnim aplauzom i uzvicima “bravo” kompletan glumački ansambl u kojem su bili Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Emina Muftić, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Belma Salkunić, Hana Zrno, Helena Vuković, Mak Čengić, Dino Bajrović i Adnan Salihović, saopćeno je iz NPS.

Drugog dana gostovanja, 21. februara ansambl Baleta izvest će baletnu predstavu “Žetva” u koreografiji i režiji Edine Papo.

Početak postojanja sarajevskog Baleta označila je “Žetva”, prvi balet koji su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Nakon 71 godinu uz stogodišnjicu rada Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni te teatarske kuće u koreografiji i režiji Edine Papo, 29. decembra ponovo se našao balet “Žetva”, koji je obilježio početak rada baletne scene, a večerašnje gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu prvo je gostovanje ovog baleta izvan Narodnog pozorišta Sarajevo.

Osim izvođenja drame i baleta, gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu prati i izložba “Theatrum memoriae” autora Igora Vučka nastala povodom obilježavanja 100. godišnjice postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najnovije objave