Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

SAD upozorava da Rusija ima spiskove Ukrajinaca koji će ‘biti ubijeni ili poslani u logore’

Najčitanije objave

Sjedinjene Države upozorile su Ujedinjene narode da imaju informacije da Rusija posjeduje spiskove Ukrajinaca koji će „biti ubijeni ili poslani u logore“ u slučaju invazije, navodi se u pismu upućenom šefu UN za ljudska prava, a koji je AFP imao na uvid u nedjelju.

U pismu, koje je stiglo u trenutku kada Washington upozorava na skoru invaziju ruskih trupa nagomilanih u blizini ukrajinske granice, navodi se da su Sjedinjene Države ,,duboko zabrinute” i upozoravaju na potencijalnu ,,katastrofu kada su u pitanju kršenja ljudskih prava”.

Sjedinjene Države imaju ,,vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da ruske snage prave spiskove Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u kampove nakon vojne okupacije”, navodi se u pismu.

– Također imamo vjerodostojne informacije da će ruske snage vjerovatno koristiti mjere sa smrtnih ishodima za raspršivanje mirnih protesta ili na drugi način suprotstaviti se mirnom otporu civilnog stanovništva – navodi se u poruci upućenoj Visokoj komesarki UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

U noti, koju je potpisala Batsheba Nell Crocker, američka ambasadorica pri UN-u u Ženevi, upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla sa sobom donijeti zloupotrebe kao što su otmice ili mučenja i mogla bi biti usmjerena na političke disidente i vjerske i etničke manjine, između ostalih.

Rusija je posljednjih sedmica nagomilala više od 150.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, procjenjuju Sjedinjene Države i zapadni saveznici.

Moskva poriče da planira napad na svog susjeda, ali traži garancije da Ukrajina nikada neće ući u NATO i da će zapadna alijansa ukloniti snage iz istočne Evrope, što Zapad kategorički odbija.

Najnovije objave