Petak, 14 Juna, 2024

Schallenberg: O integritetu BiH se ne može raspravljati

Najčitanije objave

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije razmatrat će na današnjem sastanku u Briselu, između ostaloga, situaciju u Bosni i Hercegovini, za koju ocjenjuju da se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka rata 1995. godine.

Uoči tog sastanka ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg potvrdio je da bi se u okviru te tačke dnevnog reda moglo razmatrati pitanje nametanja sankcija bh. entitetu Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čemu se protive neke od članica EU, kao i izmjenama Izbornog zakona.

– BiH je veoma bliska našem srcu i u suštini i praktično naš je susjed. Veoma sam bio uključen u rasprave i tokom Sigurnosne konferencije u Minhenu jer ovo što se trenutno dešava izuzetno nas brine – dodao je Schallenberg.

Za njih je ono što je jasna crvena linija da se o integritetu Bosne i Hercegovine ne može raspravljati i potrebno je osigurati da BiH, ali i cijelo područje zapadnog Balkana ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan Evropske unije.

– Sada je potreban jedinstven i jasan stav Evropske unije i za to ću se danas zalagati – najavio je Schallenberg.

Naglasio je i da je potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona jer smatra da će se nekad u budućnosti razmatrati prevazilaženje odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma prema briselskim standardima.

Mišljenja je da je bilo progresa u tom smislu te da je svim političkim liderima jasno da moraju sada djelovati jer se izbori bliže.

– Sve to potrebno je uraditi, ali ugrožavanje integriteta zemlje je mnogo važnije pitanje. Povlačenje iz državnih institucija pravosuđa i vojske jednostavno nije prihvatljivo zato ćemo razmisliti kakve će se akcije povući – dodao je.

Kaže da je već sada u pitanju povlačenje sredstava EU osiguranih za BiH i to će nastaviti činiti ako Republika Srpska nastaviti ugrožavati integritet Bosne i Herecegovine, javlja Fena.

Najnovije objave