Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Australijski znanstvenici našli brod kapetana Cooka. Amerikanci skeptični

Najčitanije objave

Australijski stručnjaci su priopćili da su pronašli izgubljeni brod kapetana Jamesa Cooka – Endeavour.

Kevin Sumption, izvršni direktor Australskog nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su stručnjaci nakon više od dva desetljeća potrage konačno pronašli ovaj poznati brod.

“Možemo definitivno potvrditi da se radi o olupini Endeavoura. Ovo je važan trenutak. To je vjerojatno jedno od najvažnijih plovila u našoj pomorskoj povijesti”, kazao je Sumption.

Brod u 18. stoljeću dobio novo ime – Lord Sandwich
Endeavour je bio brod britanskog istraživača Jamesa Cooka kojim je plovio Tihim oceanom između 1768. i 1771. godine. Njime je otkrio područja svijeta koja su Europljanima u to vrijeme uglavnom bila nepoznata, uključujući dijelove Australije i Novog Zelanda, piše Sky News.

No 1775. je brod već bio u dosta lošem stanju te je prodan privatnom vlasniku koji ga je preimenovao u Lord Sandwich. Britanske su ga snage potopile 1778. u luci Newport na Rhode Islandu. Znanstvenici zadnje 22 godine istražuju to područje i detaljno pregledavaju nekoliko olupina na tom lokalitetu. Uspoređivali su njihov izgled s planovima i mjerama Endeavoura te analizirali podrijetlo materijala.

Sumption je rekao da se još moraju posložiti “posljednji dijelovi slagalice” prije nego što se dobije službena potvrda pronalaska, ali je dodao kako je on, na temelju “arhivskih i arheoloških dokaza” uvjeren da se radi o Endeavouru.

Stručnjaci iz SAD-a: Ovo je preuranjena izjava

No, stručnjaci u SAD-u nisu toliko optimistični. Organizacija Projekt morske arheologije Rhode Islanda (RIMAP) kazala je da se radi o “preuranjenoj” izjavi i “kršenju ugovora”. Izvršna direktorica RIMAP-a Kathy Abbass rekla je da su oni zapravo vodeća organizacija zadužena za ovo istraživanje.

“Postoje mnoga neodgovorena pitanja koja bi mogla pokazati da se radi o krivoj identifikaciji”, rekla je Abbass.

“RIMAP razumije povezanost između australskih građana britanskog podrijetla i Endeavoura, ali mi namjeravamo temeljiti naše zaključke na odgovarajućim znanstvenim procesima, a ne australskim emocijama ili politikom”, dodala je.

Olupina za koju Sumption tvrdi da se radi o Endeavouru leži samo 500 metara od obale. Nalazi se 14 metara ispod površine, prekrivena s gotovo 250 godina naslaga sedimenta i mulja, piše Index.hr.

Najnovije objave