Srijeda, 24 Jula, 2024

Rusi gomilaju snage u još jednoj državi

Najčitanije objave

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao Moskvu da smanji tenzije oko Ukrajine, konstatirao da je NATO spreman nastaviti dijalog s Moskvom oko pronalaska političkog rješenja napetosti te ustvrdio da će Sjevernoatlantski savezi snažno odgovoriti na moguću agresiju Rusije, piše Jutarnji.

Stoltenberg je ponovio da NATO, iako želi političko rješenje u odnosima s Rusijom, “neće raditi kompromise oko temeljnih načela – prava svake države da sama izabere svoj put i spremnosti da brani svaku svoju članicu”.

Rekao je to Stoltenberg na konferenciji za medije s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, koji je prvi puta od stupanja na tu dužnost posjetio Bruxelles. Kovačevski, koji je NATO-u i saveznicima pružio nedvosmislenu potporu u suočavanju s ruskim prijetnjama te spomenuo da je članstvo njegove zemlje u NATO-u dokaz važnosti politike otvorenih vrata. Sjeverna Makedonija postala je prije dvije godine 30. članica Saveza.

Glavni tajnik NATO-a upozorio je da Rusija nastavlja gomilati svoje vojne snage uzduž granice s Ukrajinom, gdje sada ima preko 100 tisuća vojnika. No, upozorio je da se velike snage Rusije gomilaju i na teritoriju Bjelorusije, i to ratne jedinice.

– Tijekom zadnjih dana vidjeli smo značajno kretanje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji. Ovo je najveće raspoređivanje ruskih trupa od kraja Hladnog rata. Procjenjujemo da se radi o 30 tisuća borbenih trupa, Spetsnaz jedinica za specijalno djelovanje, borbene zrakoplove, uključujući i SA-35 Iskander rakete s duplim kapacitetom I obrambeni sustav S400. Dakle govorimo o kapacitetima širokog dometa. Sve to uz očekivane godišnje vježbe ruskih nuklearnih snaga koja se treba održati ovog mjeseca – rekao je Stoltenberg te dodao da NATO i dalje poziva Rusija na “deeskalaciju situacije”.

Ponovio je da NATO želi dijalog, ali da će u nuždi reagirati žestoko.

– Odlučni smo pronaći političko rješenje krize. Ali moramo biti spremni i za najgore – rekao je Stoltenberg.

Kao dokaz odlučnost NATO-a, spomenuo je i jačanje američke vojne nazočnosti na Mediteranu te u Poljskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj.

Amerikanci su na raspolaganje stavili i 8500 vojnika.

– Već smo podigli spremnost NATO snaga na stupanj brzog odgovora. Razmatramo i razmještanje dodatnih borbenih jedinica NATO-a na jugoistočnom dijelu Saveza. Pozdravljam i nedavnu ponudu od strane saveznika da se NATO-ove snage za obranu i odvraćanje pojačaju s više trupa, brodova i aviona. NATO ujedinjuje Europu i Sjevernu Ameriku kako bi se zajedno suočile sa sadašnjom krizom. Snažni smo, odlučni i ujedinjeni u našem odgovoru – rekao je glavni tajnik NATO-a.

Najnovije objave