Utorak, 16 Jula, 2024

Zelenski: Evropa će se suočiti s nuklearnom katastrofom ako se ruska vojska ne zaustavi

Najčitanije objave

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se ruska vojska, koja je u toku noći granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje, mora odmah zaustaviti, inače će se Evropa suočiti s nuklearnom katastrofom.

U petak rano ujutru izbio je požar u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia kao posljedica granatiranja teškim oružjem od strane ruske vojske.

Jedna granata pogodila je prvi agregat, rekao je glasnogovornik Zaporožja Andriy Tuz.

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje ugašen je, ali situacija je i dalje teška, rekao je gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Orlov je dodao da su ruske trupe prestale pucati na postrojenje oko tri sata iza ponoći.

Energoatom je uputio apel svjetskoj zajednici upozoravajući da je granatiranje “kršenje nuklearne i radijacijske sigurnosti najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja, što bi moglo imati ozbiljne i tragične posljedice za svijet”.

Nuklearna elektrana Zaporožje saopćila je da su čečenski borci provalili na teritorij elektrane i željeli postaviti mine na elektranu.

Državna služba za hitne slučajeve Ukrajineobjavila je da je požar izbio ispred nuklearne elektrane, u zgradi centra za obuku.

– Rano jutros požar je ugašen u zgradi za obuku Zaporizške nuklearne elektrane u Energodaru. Žrtava nema”, napisala je Državna služba za vanredne situacije.

Državni inspektorat za nuklearnu regulaciju saopćio je da su glavna oprema i pogonske jedinice nuklearne elektrane Zaporožja ostale neoštećene.

Treći agregat elektrane isključen je iz elektroenergetske mreže (u radu je samo četvrti), navodi Ukrinform.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožjem, poručile su ukrajinske vlasti.

– Osoblje u elektrani pozorno prati stanje reaktora, rečeno je.

Najnovije objave