Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

SOFS – Uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank u BiH

Najčitanije objave

Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH (SOFS) održao je danas u Sarajevu sastanak o stanju finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini na kojem je zaključeno da je uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka.

Navedeno je da su otklonjeni svi raniji rizici povezani s prethodnim vlasnikom, te je očuvana stabilnost banaka, osigurana zaštita klijenata i deponenata, a time postignuta i stabilnost cjelokupnog bankarskog sistema u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da CBBiH garantuje monetarnu stabilnost, na način da je svaka KM pokrivena euro valutom. Apsolutno je odgovorila zadatku i bez zastoja vrši snabdijevanje gotovim novcem za sve komercijalne banke u Bosni i Hercegovini.

Također, svi depoziti u komercijalnim bankama osigurani su do iznosa od 50.000 KM, za šta garantuje Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

Potvrđena je sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući i zahtjeve za podizanjem gotovog novca, i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, održat će kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede.

Sastankom je predsjedavao guverner Centralne banke BiH Senad Softić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, ministrica finansija RS Zora Vidović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimir Šoljić, saopćeno je iz CBBiH.

Najnovije objave