Utorak, 25 Juna, 2024

Zastupnici i delegati sebi ne plaćaju čak ni parking: Koliko novca za tu uslugu ide iz džepa građana?

Najčitanije objave

Mjesec i pol nakon prethodne odluke, donesena je još jedna odluka o zakupu parking mjesta kako bi zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogli, za njih besplatno, parkirati svoja vozila. Nova odluka, donesena prije nekoliko dana, odnosi se na zakup 12 parking mjesta, dok se prethodna, donesena krajem marta, odnosila na zakup šest parking mjesta.

Parking mjesto 24 sata

Svi ovi parkinzi nalaze se u blizini zgrade bh. Parlamenta, koji rijetko zasjeda, ali su primanja parlamentaraca, koja premašuju 7.000 KM, redovna. Parking mjesto bi im bilo dostupno 24 sata dnevno. Za ovih novih 12 mjesta iz budžeta će biti izdvojeno 6.300 KM za period do 30. novembra. Za prethodnih šest mjesta do kraja godine je planirano nešto više od 4.000 KM.

Krajem decembra prošle godine, na period od godinu dana, od KJKP Rad zakupljeno je 29 parking mjesta za zastupnike i delegate. Za to je ukupno izdvojeno 26.100 KM. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ima 42 zastupnika i 15 delegata, s tim da članovi rukovodstva oba doma, njih šest, imaju pravo na stalno korištenje službenog vozila s vozačem.

Za suvenire 23.800 KM

Osim odluke o nabavci parking mjesta, Kolegij Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH prije nekoliko dana donio je odluku kojom je izabran najpovoljniji ponuđač za nabavku suvenira kao protokolarnih poklona za period od dvije godine. Za četiri vrste suvenira bit će plaćeno 23.800 KM. Ugovor se, prema odluci, dodjeljuje Samostalnoj obrtničko-zlatarskoj radnji Sofić Sarajevo.

S druge strane, niko se nije javio da ponudi marame i kravate u prigodnom pakovanju, pa je nedavno donesena odluka o poništenju postupka ove nabavke.

Uživaju u povlasticama poput besplatnog parkinga

Dok građani Bosne i Hercegovine svakodnevno osjećaju financijske pritiske, zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine uživaju u povlasticama poput besplatnog parkinga. Odluke o izdvajanjima za parking mjesta i protokolarne poklone iz budžeta podižu pitanja o prioritetima trošenja javnog novca i potrebama građana. U trenutnoj ekonomskoj situaciji, transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava trebali bi biti ključni za jačanje povjerenja građana u institucije.

Najnovije objave