Utorak, 25 Juna, 2024

Rezultati izbora za Europski parlament u Francuskoj: Trijumf nacionalnog okupljanja

Najčitanije objave

Na jučerašnjim izborima za Europski parlament u Francuskoj, stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje, predvođena Marine Le Pen, ostvarila je značajan uspjeh osvojivši 31,47 posto glasova. Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova Francuske, nakon prebrojavanja svih glasova, Nacionalno okupljanje će imati 30 mandata u Europskom parlamentu.

S druge strane, stranka Preporod predsjednika Emanuela Macrona osvojila je 14,56 posto glasova, što im donosi 13 mandata, prenosi Figaro. Ovi rezultati predstavljaju značajan pad podrške za Macronovu stranku u odnosu na prethodne izbore.

Socijalistička partija također je osvojila 13 mandata s 13,8 posto glasova, dok je stranka Nepokorena Francuska dobila 9,87 posto glasova, odnosno 9 mandata. Republikanci su osvojili 6 mandata s 7,24 posto glasova, dok su Ekološka stranka i stranka Ponovno osvajanje osvojile po pet mandata s 5,47 odnosno 5,46 posto glasova.

Ovi rezultati pokazuju rast podrške za stranke s desničarskim i ekološkim politikama, dok su tradicionalne stranke, poput Macronovog Preporoda i Socijalističke partije, zabilježile značajne gubitke.

Detaljniji izvještaj o izborima za Europski parlament
Na europskoj razini, ovi izbori su pokazali značajne promjene u političkom pejzažu.

Nacionalno okupljanje Marine Le Pen postiglo je veliki uspjeh, što ukazuje na rastuće nezadovoljstvo birača politikom trenutne francuske vlade i Europske unije. Le Pen je tijekom kampanje naglašavala pitanja suvereniteta, migracija i sigurnosti, što je očigledno odjeknulo među velikim brojem birača.

S druge strane, Macronova stranka Preporod, koja je ranije uživala veću podršku, sada se suočava s padom popularnosti. Macron je već najavio raspuštanje vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora za 30. lipnja i 7. srpnja, što dodatno komplicira političku situaciju u Francuskoj.

Socijalistička partija, koja je tradicionalno bila jaka, zadržala je 13 mandata, ali i dalje se suočava s izazovima u privlačenju šire podrške birača. Nepokorena Francuska, predvođena Jean-Luc Mélenchonom, nastavila je jačati svoju poziciju kao glavna snaga ljevice s 9 mandata.

Republikanci, koji su nekada dominirali francuskom politikom, osvojili su samo 6 mandata, što ukazuje na nastavak njihovog pada. Ekološka stranka i Ponovno osvajanje također su osvojile po pet mandata, što pokazuje rastući interes birača za pitanja zaštite okoliša i održivog razvoja.

Zaključak
Rezultati ovih izbora za Europski parlament ukazuju na značajnu promjenu u političkoj dinamici Francuske. Rast podrške za stranke krajnje desnice i ekološke stranke pokazuje da birači sve više traže alternative tradicionalnim političkim opcijama. U narednim mjesecima, politička scena Francuske će se suočiti s dodatnim promjenama i izazovima, posebno s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore.

Nastavit ćemo pratiti razvoj događaja i pružati vam najnovije informacije o političkoj situaciji u Francuskoj i Europi.

Najnovije objave