Utorak, 16 Aprila, 2024

ZAMEO HIN PROPUH! Umjetna inteligencija režirala filmske klasike u BiH verziji

Najčitanije objave

ZAMEO HIN PROPUH
Zameo ih vjetar PROPUH
Stari zatvorski znanci Novalić i Hadžić toliko su navikli jedan na drugoga da su i nakon robjanja odučili nastaviti živjeti zajedno. Smeta im samo neprestalni propuh…

DRAKULA – DJECA NOĆI IZ OHR-a

U bosanskom režiranju klasičnog horor filma “Drakula”, stvari su doista drugačije. Zamislite to: Visoki predstavnik, kao ikonski lik Drakula, ne luta tamnim ulicama Londona već političkim koridorima Bosne i Hercegovine. S njim ne lebde mistični dimovi vampirske mistike, već oblaci političke korupcije. Umjesto da ga progoni Van Helsing, Drakulu prate dvojica poznatih političara, čija su smijeh i korupcijske inicijative još jeziviji od svake vampirske prijetnje.

GLADI(RADI)JATOR

Umjesto u areni on se bori u ćevabdžinici sa 30 upola. Umjesto mača on ponosno drži viljušku. To je bosanski gladiradijator Stevandić. Njegov izraz lica odražava smirenost i nadmoć, jer je svjestan da su mu ćevapi ključni alat političkih manipulacija.

HAJRO POTER

U Bosni i Hercegovini, magija nije rezervirana samo za svijet čarobnjaka, ona je i duboko ukorijenjena u svakodnevni politički život. U ovoj adaptaciji, upoznajte Hajru Potera, koji nije samo izuzetno nadaren u oblasti čarolije, već je zapravo Ministar komunikacija Edin Forto.

Priča počinje u nevjerojatnom gradu Sarajevu, gdje se politički hodnici pretvaraju u opasne lavirinte, a zakletve često zamjenjuju politički govori. Umjesto Hogwartsa, naša priča odvija se u nadrealnom ministarstvu, gdje se politički ambiciozni čarobnjaci bore za prevlast.

KAZA(BLAM)KA

U srcu Sarajeva, gradskog labirinta gdje se politika isprepliće s ljubavlju, odvija se priča o ljubavi, izdaji i herojstvu. Glavni likovi su Denis Bećirević, neustrašivi član Predsjedništva BiH, i njegova žena Mirela, ikona modno-političkih pista.

(BOSANSKI) KUM

Tu ispred Vijećnice, simbola političke moći i kulture, gdje KUM stoji odjeven u elegantno odijelo, i s fesom na glavi, simbolom vlasti koja se ne skriva od tradicije. Iza njega, Vijećnica se uzdiže u svoj svojoj monumentalnoj ljepoti, ali i tamnoj sjeni političkih intriga i mafijaških klanova…

OBRAČUN KOD OK SEBILJA

Na Baščaršiji, srcu Sarajeva, gdje duhovi prošlosti šapću kroz kamene uličice, događa se nešto neočekivano – obračun kauboja za direktorsku prevlast.

Tu smo, ispred OK Sebilja, gdje se kauboji iz lokalne političke arene okupljaju, spremni za sučeljavanje. Njihovi revolveri su zamijenjeni političkim retorikama, ali su napeti i spremni za konfrontaciju. U pozadini, na nebu, svjedoci smo epske bitke između likova doktora Pilava i Gavrankapetanovića, koji se bore za direktorsko mjesto Kliničkog centra. Njihove siluete plešu među oblacima, predstavljajući političke titane koji se bore za vlast nad zdravstvenim sustavom.

PAKLENI MUD

Tu kod mindera, dok ritam muzike pulsira kroz zrak, naši sultan i sultanija započinju neobičan plesni performans koji će biti upamćen kao Pakleni mud.

TITANIK NA MILJACKI

Glave Sarajeva, Nihad Uk i negova kolegica Benjamina Karić u bezvremenskom hitu Titanik. Dok igraju Benjamina i Uk, u Sarajevu se ne čuje ni muk….

Najnovije objave