Srijeda, 24 Jula, 2024

Vulin: Prijem Kosova u NATO bio bi “izravna prijetnja Srbiji”

Najčitanije objave

Prijem Kosova u NATO bio bi “izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom”, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, ustvrdivši kako bi time bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN), te povelja Sjevernoatlanskog saveza.

Kosovski parlament prošlog je tjedna, potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu, usvojio rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u.

Kosovo je pod nadzorom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka ratnih sukoba između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, te povlačenja srpske vojske i policije, dok službeni Beograd inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 VS UN-a koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

“Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je kompliciranija nego za Europsku uniju”, upitao je Vulin gostujući danas u programu provladine komercijalne TV Pink.

“Ako sve to preskočite vi ih (Kosovo) samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može a da ne odgovori“, rekao je Vulin.

Tada bi, kako je ocijenio, rekli da po 5. članu Povelje NATO članica tog saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija.

Vulin je rekao kako osim toga ne bi bilo drugog razloga da se Kosovo primi u NATO.

“Ako sve to preskočite vi ih samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbije do granice da ona ne može da ne odgovori”, kazao je Vulin, prenosi Hina.

Najnovije objave