Petak, 14 Juna, 2024

Cavusoglu: Ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije će doći u Antaliju na pregovore

Najčitanije objave

Mevlut Cavusoglu je ponudio da se na Antalija diplomatskom forumu koji će se održati od 11. do 13. marta održi i sastanak sa ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine.

Ministar Cavusoglu je danas na svom zvaničnom Twitter profilu objavio da su ruski i ukrajinski ministri prihvatili njegovu ponudu.

– Kao rezultat inicijative našeg predsjednika i naših intenzivnih diplomatskih napora, ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine su odlučili da se uz moje učešće okupe na margini Antalija diplomatskog foruma. Nadamo se da će to dovesti do mira i stabilnosti – napisao je Cavusoglu.

-Ovaj sastanak u tripartitnom formatu održaćemo u Antaliji u četvrtak, 10. marta – rekao je Cavusoglu.

Izražavajući nadu da će sastanak “biti prekretnica” i “važan korak” ka miru i stabilnosti, turski ministar vanjskih poslova rekao je da će Ankara “nastaviti da ulaže napore za trajni mir”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Diplomatski forum u Antaliji biće održan od 11. do 13. marta.

Napad Rusije na Ukrajinu je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Najnovije objave