Utorak, 5 Marta, 2024

Vučićevog potrčka, osumnjičenog da je organizirao oružani sukob na Kosovu, pustili iz pritvora za manje od 48 sati

Najčitanije objave

Osumnjičeni za oružani sukob kod sela Banjska na sjeveru Kosova Milan Radoičić pušten je u srijedu iz pritvora, manje od 48 sati nakon što je priveden, objavio je Viši sud u Beogradu, piše Telegram.

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u sukobu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičiću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, jučer kasno popodne priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu.

Odbijen prijedlog tužiteljstva
Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, poslije saslušanja okrivljenog, odbio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva da Radoičiću bude određen pritvor zbog opasnosti od bijega. Radoičiću je, kako se navodi u priopćenju, oduzeta putovnica, zabranjeno mu da bez odobrenja suda napusti teritorij Srbije, a zabrana vrijedi i za odlazak na Kosovo. Naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj postaji.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska. Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tada njegov odvjetnik.

Vođa naoružane skupine
Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukobu tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti je poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY). Petronijević je jučerašnje privođenje okarakterizirao kao “posljedicu pritisaka na Srbiju”, ustvrdivši da nema mjesta kaznenoj odgovornosti njegova klijenta.

Najnovije objave