Subota, 2 Marta, 2024

Kanton Sarajevo nabavlja 7.700 vakcina protiv gripe, izdvojeno 176.000 KM

Najčitanije objave

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je uspješno završio nabavku gripa vakcina za narednu sezonu, koje će biti dostavljene građanima prema nalogu Ministarstva zdravstva KS.

Dr. Anisa Bajramović, rukovodilac Radne jedinice za epidemiologiju, ističe da je ove godine osigurano 7.770 doza za stanovnike KS. Dio tih doza može biti rezerviran za zdravstvene radnike, no očekuje se i dodatna isporuka vakcina za ovu kategoriju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Za nabavku gripa vakcina u 2023. godini izdvojeno je 176.000 KM, a dostupna će biti četverovalentna vakcina koja štiti od četiri soja gripa. Vakcinacija se očekuje u drugoj polovini oktobra do početka novembra, s ciljem stvaranja imuniteta prije početka sezone gripe. Imunitet traje oko godinu dana od trenutka primjene vakcine.

Dr. Bajramović naglašava da vakcina štiti od težih oblika gripe, čime se smanjuje ozbiljnost simptoma kod vakcinisanih osoba. Preporučuje se osobama starijim od 65 godina, osobama s hroničnim zdravstvenim problemima, trudnicama, zdravstvenim radnicima, te drugim prioritetnim kategorijama. S obzirom na ograničen broj doza, prioritet će biti dati nabrojanim skupinama stanovništva.

Najnovije objave