Utorak, 5 Marta, 2024

Vučić se obratio javnosti: Najteži trenutak za Srbiju od 2004. godine

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije nakon dešavanja na Kosovu.

“Danas je bio jedan od najtežih dana za Srbiju od 2004. godine. Želim se ispričati građanima Srbije što nismo mogli ranije da se obratimo. Od 1999. godine, nemamo kontrolu nad Kosovom, i trebalo nam je mnogo vremena da sami istražimo šta se dogodilo na Kosovu tokom jutarnjih i popodnevnih dešavanja. Želimo saopštiti građanima istinu o onome što se tamo desilo.

Želimo naglasiti da ćemo govoriti samo o činjenicama vezanim za dešavanja na Kosovu, a nakon toga ćemo dati svoje ocjene. U ime Srbije, takođe, želimo govoriti i o drugim pitanjima. Noćas, oko 02:46, grupa Srba sa Kosova postavila je barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova. Nakon toga, kosovska policija je pokušala ukloniti te barikade, što je dovelo do sukoba sa Srbima koji su postavili barikade, i u tom sukobu je nažalost poginuo jedan policajac. U 08:57, prelaz Jarinje i Brnjak su zatvoreni, a pucnjava i sukobi su i dalje trajali. U 10:15, Albanci su saopštili da su četiri srpska grada proglašena zonama terorističkih operacija.

Važno je napomenuti da je policija na Kosovu koristila silu ukupno 62 puta protiv Srba, a 56 puta su bili mete etnički motivisanih napada na Srbe. Oni koji su bili progonjeni od strane Kurtijeve policije su, naravno, pokušavali zaštititi sebe i svoje porodice. Važno je naglasiti da nikako ne opravdavamo ubistvo albanskog policajca, to je za svaku osudu i nije potrebno nikome. Kurti je glavni organizator haosa na Kosovu.

Unatoč brojnim upozorenjima koja smo dali, kako u Briselu tako i u Njujorku, da bi se moglo doći do ovakvih dešavanja, malo tko je odlučio da nas sasluša. Srbi, a ne ljudi iz centralne Srbije kako su prištinski mediji tvrdili, sada trpe Kurtijev teror.

Došlo je do brutalnog napada na Srbe, a mi smo se pitali zašto KFOR nije preduzeo akciju kako bi se smanjio broj žrtava. Prema našim informacijama, tri Srbina su potvrđeno stradala na Kosovu. Dvojica od njih su gotovo sigurno ubijena snajperskim hicima, iako nije bilo potrebe za njihovim likvidiranjem. Dvojica su teško ranjena, a postoji strah da je i četvrto lice stradalo. Mi smo pratili i dokumentirali šta je albanska policija radila, i tokom ove konferencije možda ćemo podijeliti dokaze, uz eventualno čekanje za prijevod.

Koristili su snajpere i pucali na privatne kuće u Banjskoj, gdje nije bilo nikoga osim starijih osoba u tim kućama. Prema našim informacijama, ova lica su došla do manastira Banjska jer su imala dvojicu mladića koji su bili povrijeđeni i kojima je bila potrebna pomoć. To je bio razlog zašto su postavili barikade. Nakon toga je krenula serija dezinformacija. Optužuju Srbiju za razna dešavanja, čak tvrdeći da je to vozilo žandarmerije, što je potpuno neutemeljena tvrdnja.

Albanski mediji su objavili da je ubijen Pavle Bihali iz Beograda, što nije tačno. Mladić koji je ubijen nema nikakve veze s njim. Također, tvrde da su pripadnici Obraza učestvovali u nemirima, što je potpuna laž. Pustili su informaciju da vjernici i monaštvo drže kao taoce, što je također laž. Albanska pošta čak tvrdi da je prisutna tajna ruska jedinica plaćenika.

Oni su čak koristili snimak iz Nagorno Karabaha kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, bez obzira na to što nije imalo nikakve veze s dešavanjima na Kosovu. Na kraju, želim naglasiti da nema opravdanja za ubistvo i nasilje.

Odgovoriću na izjavu Michaela Rotha. Kao što vidite, osudio sam i ubistvo albanskog policajca, nešto što Michael Roth nikada nije mogao preći preko svojih usana, čak ni kada su pucali na srpsku djecu. Zahvaljujući takvom stavu, imamo ovakvu situaciju na Kosovu.”

Najnovije objave