Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Na sjeveru Kosova su i zloglasni plaćenici Wagner. Zašto je Vulin bio u Moskvi?

Najčitanije objave

Premijer Albin Kurti izvijestio je da je jedan kosovski policajac izgubio život, dok je drugi zadobio ozljede u pucnjavi koja se dogodila u nedjelju ujutro u selu na sjeveru Kosova. Sukobi između policije i napadača još uvijek traju, a najnovije informacije ukazuju na smrt dva napadača.

Pucnjava se dogodila u mjestu Banjska. Kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su naišli na blokadu ceste. Premijer Kurti optužuje oko 30 napadača za sukob te je objavio fotografije tvrdeći da se ne radi o “kosovskim Srbima, već naoružanim profesionalcima.”

Kurti je također iznio teške optužbe protiv službenog Beograda, tvrdeći da podržava organizirani kriminal koji stoji iza ovog napada. Bivši general Kosovskih sigurnosnih snaga, Kadri Kastrati, izjavio je za Albanian Post da je napad u selu Banjske u Zvečanu, gdje je ubijen policajac, planirao direktor Sigurnosno-informativne agencije Srbije (BIA), Aleksandar Vulin, koji je stavljen na američki popis sankcija.

Kastrati je rekao: “Radi se o dobro organiziranom terorističkom napadu Srbije, predsjednika Vučića i glavnog čovjeka koji se bavi Kosovom, Aleksandra Vulina. On je nedavno bio u Moskvi i dobio je direktive o tome kako treba djelovati da se sukob prenese na zapadni Balkan.”

Prema njegovim riječima, u blizini graničnog prijelaza između Kosova i Srbije, u Raškoj, obučavane su maskirane i vojno opremljene osobe s oklopnim vozilima i teškim naoružanjem različitih vrsta. Navodno su to bili ljudi iz Srbije i Kosova koje je obučavao Raški iz Srbije, iz srpskih specijalnih jedinica, a bili su spremni na takav napad i ušli su na Kosovo koristeći improvizirane rute.

S kosovske strane tvrdi se da su napad proveli dobro organizirani profesionalci u sastavu od više od 30 ljudi, koji su bili uniformirani, maskirani i vojno opremljeni oklopnim vozilima i teškim naoružanjem različitih vrsta.

Albanian Post izvještava neformalno o izvorima koji tvrde da su neki od napadača povezani s srpskim “Obrazom”, ruskim Spetsnazom i plaćenicima Wagnera.

Što se tiče Wagnera, ovo ne bi bio njihov prvi angažman u nemirima na sjeveru Kosova, jer su njihove prisutnosti ranije potvrdili najviši dužnosnici Kosova. Spetsnaz je ruska jedinica koja se koristi za tajne i visokorizične misije.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić će se obratiti građanima večeras u 20:00 sati povodom najnovijih događanja na Kosovu.

Ambasadori država Kvinte su stigli u zgradu prištinske vlade danas gdje će imati sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Sastanku prisustvuju veleposlanici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Predsjednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, izjavio je da je Kurti odmah optužio Srbe za događaje u Banjskoj, dok bi, prema njegovom mišljenju, ozbiljan pristup zahtijevao istragu prije donošenja zaključaka.

Najnovije objave