Utorak, 18 Juna, 2024

Vrhovne američke i ruske diplomate sastaju se danas u Ženevi kako bi riješili ukrajinsku krizu

Najčitanije objave

Najviši diplomati Rusije i Sjedinjenih Država trebaju se u petak sastati u Švicarskoj kako bi razgovarali o rastućim tenzijama oko Ukrajine nakon što niz sastanaka između zvaničnika s obje strane u prošloj sedmici nije doveo do pomaka.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Ženevu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon što je obišao nekoliko evropskih zemalja kako bi se poduprla obaveza američkih saveznika da uvedu Rusiji sankcije ako nastavi s invazijom na Ukrajinu.

Nade Washingtona da će izgraditi ujedinjeni front opozicije Moskvi zakomplikovale su komentare predsjednika SAD-a Joea Bidena na konferenciji za novinare u srijedu na kojoj je predvidio da će Rusija “infiltrirati” Ukrajinu i rekao da će Moskva skupo platiti.

Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika na svojim granicama s Ukrajinom, a zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na zemlju koju je izvršila invaziju 2014. kako bi pripojila poluostrvo Krim. Rusija poriče da planira napad, ali kaže da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ako se ne ispuni lista zahtjeva, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o Bidenovim komentarima, rekao je da Rusija prima slična upozorenja posljednjih mjesec dana.

Najnovije objave