Petak, 14 Juna, 2024

Vođa meksičkog kartela osuđen na 60 godina zatvora

Najčitanije objave

Vođa meksičkog kartela koji je postao jedan od najtraženijih kriminalaca u Meksiku zbog industrijske krađe nafte osuđen je na 60 godina zatvora, saopćili su državni tužioci.

Jose Antonio Yepez, ozloglašeni kradljivac goriva okrivljen za podsticanje naglog porasta nasilja u centralnoj državi Guanajuato, uhapšen je 2020. godine u velikom trijumfu za predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Poznat kao “El Marro” (Čekić), Yepez je bio šef kartela Santa Rosa de Lima sa sjedištem u Guanajuatu koji je vodio krvavi rat u državi s Kartelom nove generacije Jalisco (CJNG), jednim od najmoćnijih meksičkih bandi.

Kancelarija državnog tužioca Guanajuata objavila je na Twitteru da je regionalni sud “proglasio njega i njegove saradnike krivim za zločin otmice”.

Yepez je do sada najpoznatiji pripadnik kriminalnog miljea uhapšenog pod Lopezom Obradorom, koji je obećao da će srušiti rekordne nivoe nasilja i također smanjiti rasprostranjenu krađu nafte iz naftovoda državnog naftnog giganta Pemex.

Kartel Santa Rosa de Lima bavio se nizom kriminalnih aktivnosti u Guanajuatu, od krijumčarenja droge do otmice. Krađa goriva je često bila lak izvor novca u državi ispresijecanoj cjevovodima i sjedištu velike rafinerije, javlja Fena.

Najnovije objave