Subota, 2 Marta, 2024

Vođa Hamasa: Razaranje Gaze u odmazdi Izraela odraz “sramote njenog poraza”

Najčitanije objave

Vođa islamskog ekstremističkog Hamasa, Ismail Hanija, izjavio je danas da će razmjena zatvorenika biti provedena tek nakon završetka sukoba s Izraelom.

Prema informacijama izraelskih medija, Hanija je obavijestio “strane koje su nas kontaktirale” o svojoj odluci da posredovanje u oslobađanju talaca putem razmjene zatvorenika može biti realizirano nakon okončanja rata.

U ponedjeljak su strane agencije izvijestile da Katar, a potom i Egipat, vode pregovore sa svim stranama kako bi se oslobodile Palestinke iz izraelskih zatvora u zamjenu za zarobljene Izraelke koje su odvedene u Pojas Gaze. Spominjalo se da bi razmjena mogla uključivati i djecu te postizanje privremenog prekida vatre, no jedan neimenovani izraelski dužnosnik to je porekao. Također je objavljeno da se u izraelskim zatvorima nalazi 36 Palestinki.

Hanija je također danas pohvalio hrabrost stanovnika Gaze i njihovu spremnost da se žrtvuju za palestinske ciljeve, te je ocijenio da je razaranje koje je izraelska vojska izazvala u odmazdi odraz “sramote njenog poraza”. Broj žrtava u Izraelu tokom ovog prekograničnog napada koji je započeo u subotu ujutro povećao se na više od 900, dok je oko 150 ljudi zarobljeno i odvedeno u Gazu.

Najnovije objave