Subota, 2 Marta, 2024

U užem izboru za nagradu ‘Predrag Matvejević’ dvanaest knjiga

Najčitanije objave

U uži izbor za Književnu nagradu “Predrag Matvejević” ušlo je 12 knjiga – i to dvije zbirke poezije, dvije hibridne forme između poezije i proze, tri zbirke eseja ili kritika, četiri romana i jedna drama.

Stručni žiri u sastavu Suzana Matvejević, Elvedin Nezirović i Andrea Grgić odlučio je da u užem izboru budu slijedeći naslovi: “Crveni kofer” Lana Bastašić, “Noćna straža” Darko Cvijetić, “Zašto je Bosna, a ne ništa” Nerzuk Ćurak, “Oscar Wilde izlazi iz zatvora” Nataša Govedić, “Proganja nas ono što smo rekli” Nikola Madžirov, „Doktor D.“ Goran Marković, “Brod za Issu” Robert Perišić, “Ljeta s Marijom” Olja Savičević Ivančević, “Kuća Jasina” Šaban Šarenkapić, “Stjenice” Martina Vidaić, “Unutrašnje more“ Danica Vukićević i “Putnik s lažnim pasošem” Zdravko Zima.

Nagradu su prije dvije godine pokrenuli Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Suzana Matvejević i Kulturno informativni centar u Zagrebu, u suradnji s hrvatskim P.E.N. centrom.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Prvi dobitnik nagrade bio je makedonski pjesnik Borče Panov (2021.) za knjigu poezije “Brijanje balona”, a međunarodno priznaje izvan konkurencije dobio je Erri De Luca za prevedeni izbor iz poezije pod naslovom “Potkožne tetovaže”. Drugi je dobitnik u konkurenciji 2022. godine bio mostarski književnik Elvedin Nezirović za knjigu “Ono o čemu se ne može govoriti”.

Nagrada se dodjeljuje u vidu skulpture ”Matvejević”, rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, i novčanog iznosa od 1.000 eura.

Pobjednička knjiga bit će objavljena u petak, 20. oktobra a dodjela nagrade bit će upriličena 4. novembra u Kazalištu Gavella u Zagrebu.

Ove godine, kako navode predstavnici žirija nagrade “Predrag Matvejević”, došlo je do pomjeranja ranije zakazanog termina dodjele nagrade 7. oktobra na Matvejevićev rođendan jer je bilo puno knjiga u konkurenciji za nagradu

Najnovije objave