Petak, 24 Maja, 2024

Voćni sokovi bogati kalijumom: Moćni saveznici u prevenciji srčanih oboljenja

Najčitanije objave

Na temelju informacija sa Medical News Today, sokovi od marakuje, nara, narandže i mandarine su izuzetno bogati kalijumom, koji ima važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravlju srca. Konzumacija ovih napitaka može pomoći u prevenciji srčanih oboljenja. Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, ako se ne liječi, može opterećivati krvne sudove, srce i druge organe kao što su mozak, bubrezi i oči. Također povećava rizik od ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih zdravstvenih stanja poput bolesti srca, srčanog udara, moždanog udara i srčane insuficijencije.

Harvardska škola javnog zdravlja ističe da dva minerala, natrijum i kalijum, imaju ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravlju srca. Prema informacijama sa Medical News Today, četiri voćna soka – marakuje, nara, narandže i mandarine – sadrže obilje ovih minerala i mogu pomoći u prevenciji srčanih oboljenja. Na primjer, standardna šolja svakog od tih sokova sadrži određenu količinu kalijuma: sok od marakuje ima 687 mg kalijuma, sok od nara ima 533 mg, sok od pomorandže ima 496 mg, a sok od mandarine ima 440 mg.

Harvardska škola javnog zdravlja također navodi da su drugi izvori hrane bogati kalijumom sušeno voće, pasulj, sočivo, krompir, špinat, brokoli, avokado, piletina, losos, bademi itd.

Uz to, ističe se da najbolji plan prehrane za snižavanje krvnog pritiska i prevenciju srčanih bolesti odražava mediteransku prehranu.

Napominje se i da san ima veliku ulogu u zdravlju srca, budući da premalo ili prekomjerno spavanje povezano sa srčanim oboljenjima i može negativno utjecati na druge faktore rizika za srčane bolesti.

Najnovije objave