Petak, 24 Maja, 2024

Vlada Kazahstana podnijela ostavku nakon protesta zbog cijene goriva

Najčitanije objave

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade, priopćio je njegov ured nakon prosvjeda protiv njegove vlade izazvanih povećanjem cijene goriva u kojima je ranjeno gotovo stotinu policajaca.

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje sinoć otjerala stotine prosvjednika s glavnog trga u Almatyju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim dijelovima grada.

Prosvjedi su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tijekom triju desetljeća neovisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cijenu LPG-a, a zatim i benzina, dizela i druge društveno važne potrošačke robe.

Zapovjedio je vladi i da razradi zakon o osobnom bankrotu te razmisli o zamrzavanju cijena komunalnih usluga i uvede potpore za stanarinu za siromašne obitelji. Rekao je da se situacija popravlja u gradovima pogođenim prosvjedima nakon što je proglašeno izvanredno stanje uz policijski sat i ograničenje kretanja.

Prosvjedi su počeli u pokrajini Mangistau u nedjelju, nakon ukidanja ograničenja cijene ukapljenog plina, popularnog goriva za automobile, prethodnog dana, nakon čega se cijena više nego udvostručila. Tokajev je proglasio izvanredno stanje u Almatyju i pokrajini Mangistau te je rekao da su za nasilje krivi domaći i strani provokatori.

Ministar unutarnjih poslova priopćio je da su vladine zgrade, osim u Almatyju, napadnute i u gradovima Shymkentu i Tarazu na jugu zemlje te da je u sukobima ranjeno 95 policajaca.

Policija je uhitila više od 200 osoba. Gradonačelnik Almatyja Bakitžan Sagintajev rekao je stanovnicima toga grada da je situacija u gradu pod kontrolom te da sigurnosne snage uhićuju provokatore i ekstremiste.

Najnovije objave