Utorak, 25 Juna, 2024

Grlić Radman: Ulazak u EU najbolje rješenje za stabilnu BiH

Najčitanije objave

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je u utorak Središnju Bosnu, a prilikom polaganja vijenaca u Križančevu Selu pokraj Viteza kazao je kako je u taj dio BiH došao s porukom ohrabrenja Hrvatima koji ondje žive, ali i porukom potpore očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

Grlić Radman doputovao je u dvodnevni službeni posjet BiH, a osim Križančeva sela posjetio je i samostan u Gučoj Gori kod Travnika te se sastao s hrvatskim dužnosnicima iz Središnje Bosne.

Nakon sastanka, ponovno je izrazio spremnost RH da pomogne BiH na njezinom europskom putu.

“Što je BiH bliže EU, to je bliže i RH, s te strane nama je najveći interes imati BiH što prije u Uniji. To bi bilo najbolje rješenje za stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu BiH i sve njezine konstitutivne narode i građane”, rekao je Grlić Radman.

Jednako je važno, kazao je, osigurati i sva politička prava za sve građane.

“Važan je ostanak u BiH, osigurati sva politička prava, uvjete života, školovanja, kulturnog jezičnog i nacionalnog identiteta a sve kroz institucije vlasti i zato je bitna izmjena izbornog zakona koja će osigurati i njihovo legitimno predstavljanje”, kazao je hrvatski ministar.

Govoreći o političkoj situaciji, rekao je kako je Hrvatska protiv separatizma, ali i unitarizma.

“Nužan je dogovor političkih lidera u BiH. Mi dolazimo ovdje s porukom o poštivanju cjelovite i suverene BiH, daytonsko-pariške BiH i protiv smo svakog oblika diskriminacije, separatizma, ali naravno i rastućeg unitarizma”, rekao je Grlić Radman.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara, nakon sastanka, kazao je kako su hrvatski dužnosnici iz Središnje Bosne htjeli aktualizirati sve što je važno za Hrvate na ovom području.

“Aktualizirali smo sve što je važno za nas u Središnjoj Bosni, istaknuli važnost pomoći Hrvatske BiH na EU i NATO putu, ali i da spriječimo odlazak mladih i osiguramo ostanak na ovim područjima”, rekao je Čavara.

(Fena)

Najnovije objave