Srijeda, 24 Jula, 2024

Više od 3.000 drevnih tekstova arhivirano u tibetanskoj palači Potala

Najčitanije objave

Preko 3.000 rijetkih i drevnih tekstova iz palače Potala u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Tibet arhivirano je i pohranjeno za zaštitu i proučavanje u projektu koji je pokrenut 2018. godine, prema regionalnom odjelu za kulturu.

Ovaj projekat je dosad najveći te vrste u palači i uključuje milion folija s ukupnim ulaganjem od 300 miliona juana (oko 44,9 miliona američkih dolara), prenosi Xinhua.

Palaču Potala u Lhasi sagradio je tibetanski kralj Songtsen Gampo u sedmom stoljeću. Ogroman vjerski kompleks, koji se ujedno nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, riznica je tibetanske historije, kulture i umjetnosti.

Zahvaljujući zajedničkim naporima središnje i lokalne vlasti, tokom protekle tri godine, upravni ured palače ne samo da je uspostavio istraživački centar isključivo za čuvanje i korištenje antičkih knjiga i dokumenata, već je razvio i desetljeće dugog plana za buduću zaštitu, popravak, digitalizaciju i izlaganje kulturnih relikvija.

Službena statistika pokazuje da je do kraja 2021. dovršena registracija i arhiviranje 3.078 rijetkih i drevnih tekstova, koji se sastoje od 1.07 miliona folija, s više od 68 miliona uloženih juana.

Prema riječima stručnjaka iz ureda, u palači Potala trenutno se nalaze deseci hiljada rijetkih i drevnih knjiga i dokumenata na mandarinskom, tibetanskom, mandžurskom, mongolskom i sanskrtu.

Među najznačajnijim zbirkama su sveti spisi napisani na 30.000 listova pattra i tibetanski Kagyur iz Tripitake, ili Budini govori, koji datiraju iz 1410. godine. U njoj se također nalaze spisi starijih redovnika, knjige o medicini i historiji.

Najnovije objave