Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Vijeće ministara BiH usvojio Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama

Najčitanije objave

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama koji je u skladu s europskim propisima u području transparentnosti rada institucija i pristupa svim javnim informacijama na razini države. Prema objavi nakon sjednice, prijedlogom se preuzimaju odredbe Direktive 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća EU iz julaa 2019. o jačanju transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodnom i besplatnom pristupu informacijama uz pravovremenost i točnost u njihovom objavljivanju, a povećava se i odgovornost institucija BiH u tom procesu.

“Osim slobodnog pristupa informacijama temeljenog na podnesenom zahtjevu za pristup, koji je definiran i aktualnim Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, novina u predloženom zakonu je elektroničko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i financiranje institucija BiH. Također, značajan napredak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućuje jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi elektroničkih dokumenata ili fizičkim zbirkama dokumenata. Istodobno se osigurava učinkovita i učinkovita zaštita podnositelja zahtjeva u drugostupanjskom postupku po žalbi i u konačnici pred sudom pokretanjem upravnog spora”, istaknuto je.

Ovaj zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri, a Savjet ministara je također odlučio pomoći bivšim štedišama Ljubljanske banke koji su ostali bez svojih štednih uloga. Usvojena je i informacija o provedbi preporuka MONEYVAL-a koje se odnose na sprečavanje pranja novca, te su usvojene izmjene Pravilnika o obuci službenika za javne nabave koje se usklađuju s novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama.

Najnovije objave