Utorak, 16 Jula, 2024

Veliki protesti u Briselu i širom svijeta: “Svi za Bosnu, Bosna za sve”

Najčitanije objave

Građani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu, kao i prijatelji Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta, održat će 10. januara 2022. godine, s početkom u 12:00 sati, u Bruxellesu, na Schumanovom trgu – u krugu institucija Europske unije, mirne proteste kao svojevrstan apel međunarodnoj zajednici i svjetskoj javnosti o opasnostima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, potvrdili su za Radiosarajevo.ba organizatori mirnih protesta.

Organizaciju protesta u Briselu koordinira Organizacioni odbor u saradnji sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske (krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine).

“Pozivamo sve da nam se pridruže na ovim protestima!”, poručeno je.

Kao saznaje portal Radiosarajevo.ba, naši građani, zabrinuti razvojem situacije uz zemlji, se masovno javljaju za učešće na protestima. Sa skupa će biti upućeno pismo i poruke najvažnijim liderima svijeta. Obraćanje prisutnima najavila je i članica Europskog parlamenta Tineke Strik.

Također, naši državljani iz Ženeve, Osla, Beča, Rima, Birmingema, Štokholma, Njujorka, Otave, Toronta i drugih gradova širom svijeta, već su najavili organizaciju istog protesta.

Među njima će, kako saznajemo, biti i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Aktivnosti u tom smislu se, također, poduzimaju.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili želite na neki način pružiti podršku protestu, javite se organizatorima putem e-maila: brisel10012022@gmail.com.

“Svjesni svih kompleksnosti bh. društva, ističemo to da su ovi protesti isključivo s ciljevima koje smo naveli, te da nemaju nikakvu skrivenu namjeru protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini niti su politički orijentirani. Sačuvajmo našu domovinu!”, kazano je.

Ovo su glavne poruke skupa:

– Nije prihvatljivo negiranje genocida, ni veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Za to nije ni neophodan zakon, to je stvar civilizacije i poštivanja sudskih presuda kao i vladavine prava.

– Nije prihvatljiva i odbacujemo kao protivustavnu, protivnu Dejtonskom sporazumu i protivnu međunarodnom javnom pravu svaku ideju i praksu uzurpiranja državnih ovlaštenja i uzurpacije dijela državnog suvereniteta BiH od strane entiteta ili nižih nivoa vlasti u BiH. Konkretno, aktivnosti i odluke Narodne skupštine i Vlade RS na usvajanju zakona o lijekovima i agenciji za lijekove RS i zaključaka o tzv. „vraćanju nadležnosti“ kojima se prijeti i priprema samovoljno formirati paralelne, nelegalne i pobunjeničke institucije entiteta RS (vojsku, obavještajnu službu, VSTV, UIO), a sam entitet proglasiti “državom u državi” su neprihvatljive.

Odluke NSRS od 10. decembra 2021. direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, ustavo-pravni poredak Bosne i Hercegovine i prijete da de facto podijele državu Bosnu i Hercegovinu na dva dijela od kojih će jedan, entitet RS pretendovati na status “države u državi” ili “nezavisne države”. Ovaj proces može BiH pretvoriti u neki novi Kipar, ili Donbas, a građane entiteta RS, zajedno sa ostatkom države odvesti u još dublju izolaciju, ekonomsku i političku krizu ili i u novi konflikt.

– Nije prihvatljiva i odbacujemo kao nedemokratsku i protivnu međunarodnom javnom i humanitarnom pravu i presudama ICTY u Hagu, ideju i mogućnost samoproglašenja ili priznavanja entiteta RS kao „države u državi“ ili kao “nezavisne države”, a svako ko prihvati razgovor na ovu temu moraće se suočiti sa istorijskom i pravnom činjenicom da ukoliko međunarodni čindbenici prihvate da RS ima status ili praktikuje izvorni suverenitet “države”, to automatski podrazumijeva da su prihvatili i legalizaciju genocida i zločina istrebljenja drugih i drugačijih kao potpuno legitimna sredstva i moduse za formiranje novih država, ili proširivanje postojećih država ili za osvajanje državne samostalnosti pojedinih regija ili kao moduse sprečavanja nastanka novih država.

– Podržavamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i očekujemo da se odgovorni procesuiraju, a da visoki dužnosnici međunarodne zajednice jasno podrže vladavinu prava u Bosni i Hercegovini ugledajući se na društvena uredjenja zemalja iz kojih dolaze. Tu vladavinu prava nakon 1995. kreirale su i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Evropska Unija i Ujedinjene Nacije, a danas flagrantno kršenje zakona od strane nekoliko političkih stranaka ignorišu rizikujući nove valove izbjeglica po Evropi u slučaju eskalacije.

Bosna i Hercegovina nije zajednica tri plemena, niti je sastavljena od etno-teritorijalnih jedinica, nego jedinstvena zemlja s hiljadugodišnjom historijom čiji stanovnici dijele istu historiju, isti jezik i ista pisma; posebna administrativno-politička regija Osmanskog i Austro-ugarskog carstva sa najmanje četverovjekovnim kontinuitetom kulturnih praksi, interkonfesionalnog, ekonomskog i političkog života njenih stanovnika različitih i fluidinih vjeroispovijesti i identiteta; moderna država sa neprekinutom državnošću i cjelovitom suverenošću i teritorijalnim integritetom od ZAVNOBiH-a 1943-1945. godine do danas i nezavisnošću od 1992. godine do danas. Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, niti je nastala iz dva entiteta.

Bosna su i zvona sa crkvenog i katedralskog tornja i ezan sa munareta, i sinagoge u Sarajevu. Bosna je Evropska Unija u malom.

Organizatori, na kraju poručuju:

Iziđimo na ulice 10. januara 2022. i recimo jasno:

“NEĆEMO VIŠE PODJELA NI RATOVA! ”

“AKO NAM GLAS I NIJE STIGAO DUBOKO DO NEBA, VRISNULI SMO BAR KAKO TREBA! ”

“SVI ZA BOSNU I HERCEGOVINU, BOSNA I HERCEGOVINA ZA SVE!'”.

Najnovije objave