Petak, 14 Juna, 2024

Od 1. januara u Tuzlanskom kantonu otvaranje firme bit će besplatno

Najčitanije objave

Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem od 1. januara, prva u Federaciji BiH, odlučila je refundirati troškove osnivanja firmi.

“Suočeni sa sve većim izazovom koji se manifestira kroz odlazak mladih osoba iz Bosne i Hercegovine, a u želji da njima, ali i svima onima koji imaju poduzetnički duh i žele pokrenuti vlastitu poslovnu priču, olakšamo prve korake i time pomognemo njima, ali i društvu u cjelini, odlučili smo se za pokretanje tzv. tax free modela podrške. Ovo je naš pokušaj odgovora i na one segmente na koje zbog nenadležnosti kantonalnog nivoa vlasti nismo mogli direktno utjecati. Na primjer, imate niz nameta, taksi i drugih davanja koja se tiču federalnog ili lokalnih nivoa vlasti, na koje mi kao kanton nismo mogli utjecati”, kazao je premijer Hodžić za Večernji list.

On je dodao da je Vlada našla način da sve ono što novi preduzetnici budu morali platiti prilikom osnivanja tvrtki bude refundiramo. “Time direktno doprinosimo lakoći poslovanja i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta”, istaknuo je Hodžić.

S planiranih pola miliona KM za iduću godinu, ovim modelom Vlada olakšat će u prvi, a možda i najteži korak budućim privrednicima.

“Planirali smo sredstva za refundiranje takse čije je plaćanje zakonski obavezno, a u obzir ćemo uzeti i sve ostale parafiskalne namete koji su određeni zakonima prilikom osnivanja privrednih društava odnosno obrta. Kada je riječ o procedurama, one će biti najjednostavnije, uz podnošenje dokumentacije i dokaza o osnivanju. Na osnovi toga izrađivat će se odluke o povratu sredstava, a novac će se isplaćivati idirektno iz Ministarstva finansija TK-a. Smatramo da je to značajna podrška i vjerujem da će mnogi koji su razmišljali o osnivanju vlastitog biznisa njome biti ohrabreni”, poručuje tuzlanski premijer.

(Akta.ba)

Najnovije objave