Utorak, 25 Juna, 2024

Velika pobjeda ljudskog dostojanstva! UN usvojio Rezoluciju o Srebrenici!

Najčitanije objave

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija je doneta sa ciljem komemoracije više od 8.000 bosanskih Muslimana koje su snage bosanskih Srba ubile u julu 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 je bilo suzdržanih.

Velika pobjeda ljudskog dostojanstva! UN usvojio Rezoluciju o Srebrenici!

U samoj rezoluciji se navodi da je cilj da se okonča nekažnjivost za zločine genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih kršenja međunarodnog prava. Rezolucijom se želi postići održivi mir, pravda, istina i pomirenje.

Iako i po samoj Konvenciji o genocidu jasno da je odgovornost za genocid individualna, odnosno ona podrazumijeva naredbodavce i one koji provode, to je dodatno naglašeno ovom rezolucijom zahvaljući amandmanu Crne Gore, kako bi se spriječila retorika da se rezolucijom želi staviti etiketa jednom narodu.

Prije glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji o genocidu u Srebrenici uglavnom su govorili predstavnici zemalja koje će biti protiv ili ostati suzdržane prilikom glasanja.

Cilj rezolucije je da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine.

Nacrt rezolucije najprije je predstavila ambasadorka Njemačke Antje Lendertse.

Tokom govora ona je podsjetila na sudski i historijski utvrđene činjenice genocida počinjenog u Srebrenici jula 1995. godine.

Istakla je da je Rezolucija veoma važna naročito kada je riječ o zabrani negiranja genocida.

Konstatovala je da se širi lažni navodi te da rezolucija ona nije protiv Srbije niti bilo kojeg člana.

Najnovije objave