Utorak, 25 Juna, 2024

Velika hapšenja u Moskvi

Najčitanije objave

Rusija je uhapsila zamjenika načelnika Glavnog stožera vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, zbog sumnje u primanje mita velikih razmjera, izvijestili su u četvrtak ruski mediji. Ovo je najnovije u nizu uhićenja najviših vojnih dužnosnika.

List Kommersant izvijestio je da je Šamarin pritvoren u vezi s navodnom prijevarom te da je obavljen pretres njegova doma, javlja agencija Reuters. Ovo je četvrto uhićenje visokopozicionirane osobe u sustavu obrane od travnja, kada je zamjenik ministra obrane Timur Ivanov završio u istražnom zatvoru zbog sumnje u primanje mita. Od tada su uhićeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, te general bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije.

Novo hapšenje dolazi samo dva dana nakon što je bivši zapovjednik ruske 58. armije Ivan Popov uhapšen također pod sumnjom “prijevare velikih razmjera”. Ovaj visoki ruski zapovjednik kritizirao je rusku vojsku i njezine ratne napore u Ukrajini, kako su izvijestili ruski državni mediji. Prošle godine, Popov je smijenjen nakon što je vojnome vrhu otkrio strašnu situaciju u kojoj se nalaze vojnici na bojišnici u Ukrajini.

Niz hapšenja događa se usred velikih promjena u ruskom obrambenom vrhu. Predsjednik Vladimir Putin ovog je mjeseca smijenio dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua, zamijenivši ga bivšim zamjenikom premijera Andrejem Belousovim.

Najnovije objave