Utorak, 25 Juna, 2024

Porodica Michaela Schumachera dobila odštetu zbog lažnog intervjua

Najčitanije objave

Porodica Michaela Schumachera dobila je odštetu od oko 170 hiljada eura nakon što su tužili časopis Die Aktuelle zbog lažnog intervjua koji su objavili s legendom Formule 1.
Njemački magazin objavio je intervju sa Schumacherom u aprilu prošle godine, ali se kasnije pokazalo da je napravljen pomoću umjetne inteligencije. Lažno su predstavili intervju kao Schumacherov prvi nakon njegove nesreće na skijanju 2013. godine. Od tada, sedmerostrukog svjetskog prvaka porodica drži podalje od očiju javnosti zbog teških ozljeda koje je zadobio u incidentu.

Magazin je iznenađujuće prikazao fotografiju Schumachera široko nasmijanog na naslovnici prošlogodišnjeg izdanja, uz naslov u kojem se tvrdilo da su imali “prvi intervju” s njim nakon nesreće. U članku se tvrdilo da Schumacher može “stajati sam i čak polako napraviti nekoliko koraka”. Također se navodilo da je njegova obitelj “jako tužna” zbog njegove nesreće. Nema naznaka da je bilo koja od tvrdnji u članku točna.

Anonimni autor teksta kasnije je potvrdio da su citati generirani pomoću umjetne inteligencije, što je izazvalo ogorčenje Schumacherove porodice, koja je brzo pokrenula pravni postupak protiv izdavača Funke Mediengruppe zbog “uznemirujuće objave”.

Reakcija izdavača rezultirala je otkazom glavnoj urednici časopisa, Anni Hoffmann, uz ispriku porodici. Njemački Ubermedien izvijestio je da je radni sud u Münchenu presudio u korist Schumacherovih i naložio Funkeu da plati odštetu.

Najnovije objave