Utorak, 25 Juna, 2024

Petodnevna žalost u Iranu zbog smrti predsjednika. Saučešće izrazili Putin, Erdogan, Si Đinping, Hezbolah, Hamasi i Huti

Najčitanije objave

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) poginuo je u helikopterskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju u pokrajini na granici s Azerbejdžanom.

Nakon jednodnevne potrage, danas je utvrđeno da su osim predsjednika Raisija poginuli i ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahijan te još sedam osoba koje su bile u letjelici.

13:03 – Reakcije iz Amerike i Rusije na smrt Raisija

U komentaru američkog časopisa Foreign Policy ističe se da smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija stvara neizvjesnost u pogledu budućnosti zemlje i može izazvati nova previranja u regionu. S druge strane, ruski stručnjak za vanjske poslove izjavio je za RIA Novosti da ne očekuje veće promjene u politici Teherana.

12:02 – Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Irana

Ali Bageri Kani, iranski diplomata koji je predvodio državne delegacije tokom indirektnih pregovora sa SAD o nuklearnim pitanjima i razmjeni zatvorenika, postavljen je privremeno na čelo Ministarstva vanjskih poslova nakon smrti ministra Hoseina Amir-Abdolahijana.

11:45 – Sahrana predsjednika i ostalih žrtava

Iranska novinska agencija Tasnim izvještava da će sahrana predsjednika Ebrahima Raisija biti održana sutra u Tabrizu. Također, bit će održane sahrane za ostale žrtve nesreće.

11:30 – Državna televizija potvrdila smrt predsjednika

10:56 – Kina: Si Đinping izrazio saučešće iranskom rukovodstvu

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da je predsjednik Si Đinping stupio u kontakt s iranskim rukovodstvom kako bi izrazio saučešće.

10:27 – Petodnevna žalost u Iranu

Iran je proglasio petodnevnu nacionalnu žalost, prenose lokalni mediji.

10:18 – Izrael negira umiješanost

Izrael je saopštio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera. Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, izjavio je: “To nismo bili mi.”

9:55 – Erdogan izrazio saučešće

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je saučešće povodom smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. Erdogan je rekao da će Turska biti uz Iran u ovim teškim danima.

9:48 – Trodnevna žalost u Libanu

Liban je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, izjavio je libanski ministar vanjskih poslova Nadžib Mikati. Hezbolah, koji ima sjedište u Libanu, također je uputio saučešće Teheranu.

9:45 – Putin izrazio saučešće

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće narodu Irana, nazvavši Raisija izvanrednim političarem koji je cio život posvetio služenju domovini.

9:42 – Bivši iranski ministar optužuje SAD

Bivši ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je da su SAD djelomično odgovorne za pad helikoptera zbog sankcija koje sprečavaju Irance da pristupe kvalitetnoj vazduhoplovnoj opremi.

9:36 – Upozorenje iranske sajber policije

Šef iranske sajber policije upozorio je korisnike društvenih mreža da se uzdrže od objavljivanja sadržaja koji bi mogli “isprovocirati ili poremetiti emocije javnosti.”

9:26 – Saučešća Hamasa, Hutija i Hezbolaha

Hamas, Huti i Hezbolah, militantne organizacije koje imaju podršku Irana, uputile su saučešće Teheranu povodom smrti predsjednika Raisija.

9:15 – Izjava iranske vlade

Iranska vlada uvjerava da smrt predsjednika Raisija neće dovesti do poremećaja u upravljanju zemljom, naglasivši da je Raisi žrtvovao svoj život za naciju.

Najnovije objave