Petak, 24 Maja, 2024

VANREDNO OBRAĆANJE CHRISTIANA SCHMIDTA: “Zakon donesen u RS blokiran, neće stupiti na snagu, napad na ustavni poredak je krivično djelo!”

Najčitanije objave

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se u Sarajevu nakon posljednje političke krize koju je svojim potezima izazvao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te odluka Narodne skupštine RS koja je donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće provoditi na teritoriji entiteta RS.u Sarajevu obratio bh. javnosti.

Schmidt je tokom ovog obraćanja rekao da je odlučio da zakon koji je usvojila Narodna Skupština RS neće stupiti na snagu. Kako je kazao, napad na ustavni poredak BiH je krivično djelo.

“Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada.

Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti ina snagu”, rekao je Schmidt.

“Zakon o nesprovođenjue odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi su poništeni”, ponovio je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlasit koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti

Obraćanje je bilo najavljeno za 14 sati, ali je kasnilo više od pola sata.

Najnovije objave