Subota, 2 Marta, 2024

Ursula von der Leyen: Bosna i Hercegovina u EU kao jedinstvena i nezavisna država

Najčitanije objave

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji kao jedinstvena i nezavisna država.

Nakon sastanka koji su Von der Leyen, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte održali s Vijećem ministara BiH, predsjednica EK je pohvalila BiH i zahvalila joj što se u potpunosti uskladila s vanjskom politikom EU.

Istaknula je da je primjetan određeni napredak i stvarna posvećenost BiH na putu prema članstvu u Uniji putem usvajanja važnih zakona.

Von der Leyen je također najavila da će Evropska komisija do marta objaviti novi izvještaj o napretku BiH na temelju kojeg će evropski lideri razgovarati o daljnjim koracima.

Ona je također pojasnila da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja ponudu EU da integrira BiH u zajedničko tržište prije članstva u Uniji i investira milijardu eura, ali da su potrebne određene ekonomske reforme prije toga.

Von der Leyen je naglasila da je ključno usvajanje zakona koji se odnose na demokratiju i vladavinu prava, uključujući reforme u pravosudnom sustavu i borbu protiv korupcije.

Današnji sastanak se intenzivno bavio i ‘planom rasta’, koji predstavlja ponudu EU za jače integriranje BiH na evropsko tržište.

Predsjednica EK je naglasila da je ovo velika prilika za povećanje prosperiteta u BiH, posebno ako Zapadni Balkan razvije zajedničko tržište, što bi moglo rezultirati rastom BDP-a od oko 10 posto.

Delegacija Evropske unije boravi u službenoj posjeti BiH kako bi potakla bh. vodstvo na poduzimanje dodatnih koraka prema otvaranju pristupnih pregovora u martu ove godine. Prethodno su se sastali s članovima Predsjedništva BiH, dok premijer Plenković nije prisustvovao tom sastanku.

Najnovije objave