Subota, 2 Marta, 2024

UNESCO potvrdio pokroviteljstvo 40. izdanja Festivala ‘Sarajevska zima’

Najčitanije objave

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay potvrdila je pokroviteljstvo organizacije koja štiti kulturno naslijeđe širom svijeta, za ovogodišnje 40. izdanje Festivala “Sarajevska zima”.
– Promocijom ovog međunarodnog festivala, koji nastoji podsticati kreativnost i kulturnu raznolikost kroz umjetnost, ova inicijativa je u skladu sa misijom UNESCO-a, na čemu vam čestitam – navodi se u pismu koje uime generalne direktorice potpisuje pomoćnik direktora Anthony Ohemeng-Boamah.

Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta.

Prva sezona festivala “Sarajevska zima” realizovana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine. Za trideset i devet godina postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U toku 1727 festivalskih dana “Sarajevske zime” izvedeno je 4,639 performansa ,radionica i projekta sa više od 3.620.000 posjetilaca sa slobodnim pristupom programima i 44.500 učesnika u zemlji i svijetu.

Međunarodni Festival “Sarajevska zima” bit će održan od 7. februara do 21. marta 2024. godine pod sloganom Olimpijada kulture “Kreativno, Alternativno, Fantastično”.

Najnovije objave