Subota, 2 Marta, 2024

Dodik zaratio sa privrednicima u RS. Nemojte prijetiti, slobodno putujte u FBiH

Najčitanije objave

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno se oglasio na društvenoj mreži “X” kako bi umirio zabrinutost privrednika u Republici Srpskoj u vezi nedavne odluke o najnižoj plati. U svojoj objavi, Dodik je istakao da poslovanje u Republici Srpskoj nije ugroženo i da će institucije rješavati zabrinutosti poslodavaca.

“Samo nemojte prijetiti. Želimo da naši privrednici uspješno posluju, ali to ne može ići preko leđa radnika i populističke izjave koje imaju prizvuk ucjene ne mogu pomoći nikome. Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti!”, poručio je Dodik privrednicima.

Dodik je također naglasio da će se u narednim danima okupiti predstavnici poslodavaca kako bi se razgovaralo o ovoj problematici te da će Republika Srpska pružiti pomoć onima čije poslovanje odluka o najnižoj plati dovodi u pitanje.

“Onima čije poslovanje ova odluka dovodi u pitanje biće pružena pomoć. Dešavanja na globalnom planu utiču na sve ono što se dešava u Srpskoj, dijelimo njihovu zabrinutost, ali isto tako mora da postoji i svijest o važnosti očuvanja domaće radne snage. Ova odluka zadržaće naše radnike i omogućiti im dostojanstven život. Svako mora imati uslove da ostvari pravičnu naknadu za svoj rad i to je nešto što ni u poslovnom sektoru ne smije biti ignorisano”, istakao je Dodik.

Dodik je također naglasio da će Republika Srpska subvencionisati one čije poslovanje je ugroženo i pozvao privrednike na razgovor kako bi se pronašlo rješenje. Također je spomenuo da su uvjeti za poslovanje u Republici Srpskoj i dalje povoljni, navodeći primjer cijene električne energije koja je niža nego u FBiH za 20%. Dodik je zaključio da će biti razmotren i nivo neoporezivog dohotka kako bi se osigurala pravična naknada za radnike.

Najnovije objave