Utorak, 16 Jula, 2024

Unakrsnim ispitivanjem vještaka nastavljeno suđenje u slučaju ‘Respiratori’

Najčitanije objave

Unakrsnim ispitivanjem sudskog vještaka medicinske struke – anesteziologa prim. dr. Ismeta Suljevića, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Vještak Suljević je ostao pri stavu od prethodnog svjedočenja da respiratori ACM812A nisu invazivni i da se ne mogu koristiti za intenzivnu njegu pacijenata zbog nedostatka PEEP ventila.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala je vještaka da li je u toku vještačenja direktno primjenjivao respiratore na pacijentima, na što je odgovorio da nije bilo potrebe, te da je samo ispitivao upotrebnu vrijednost respiratora. Na pitanje kako je odredio da li je to invazivni respirator, vještak je kazao da je nauka anesteziologija odredila da postoji invazivna i neinvazivna ventilacija.

Avdibegović je kazala da je u korisničkom uputstvu (user manuel) navedeno da se respirator može koristiti u invazivne svrhe, na šta je vještak odgovorio da je netačno to što je navedeno.

Na pitanje zašto se vještak nije pozvao na tehničke specifikacije, on je kazao da je u kutijama našao user manuel na koji se referirao, budući da su vrlo slični.

– Na strani 14 tog user manuela, nalazi se podatak koji daje sumnju u proizvođača kao vještaka, a odnosi se na osjetljivost prekidača u kojima su navedena odstupanja pritiska – kazao je vještak.

Advokatica je upitala koliko je bilo smrtnih slučajeva zbog bilo čijih grešaka u toku njegove karijere tokom upotrebe respiratora, ali Sudsko vijeće nije dozvolilo odgovor na to pitanje.

Optuženi Hodžić je pitao vještaka da li je sporni respirator invazivni, vještak je kazao da se respirator ne može koristiti invazivno za intenzivnu njegu, već samo za kratku upotrebu.

– Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nije dala samo jedan parametar za određivanje invazivnosti, već desetine. Upotrebna vrijednost je daleko od upotrebe za invazivnu njegu. Ventilator s aspekta nauke se ne može nazvati invazivnim – kazao je vještak.

Na pitanje Hodžića koji je motiv vještaka da pored proizvođača i ostalih tvrdi da nije invazivan, vještak je odgovorio da nema motiv te da su svi stavovi zasnovani na nauci.

Optuženi Solak je priložio fotografiju za koju tvrdi da je PEEP ventil sa respiratora ACM812A. Tužilac je kazao da prvi put vidi fotografiju te da se ne vidi s kojeg je aparata.

Međutim, Solak je kazao da je se na fotografiji vidi da sporni respirator ima PEEP ventil, za koji vještak tvrdi da nema.

Vještak je kazao da postoje slični instrumenti u setovima koji dođu uz respirator, te da se u user manuelu spominje PEEP ventil, ali s malim pritiskom, dok je za intenzivnu njegu potreban veći pritisak.

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović je kazala da je vještak koristio user manuel koji nije dobio od tužioca, da je kompletno vještačenje napravio na osnovu fotografija te da ne vidi razlog zašto ne može odgovoriti na pitanje.

Tužilac je tražio od vještaka da objasni da li se PEEP ventil koristi za liječenje pacijenata koji su oboljeli od plućnih bolesti koji su slični oboljenjima koje prouzrokuje koronavirus, na što je vještak odgovorio da je liječio više od 1.000 takvih pacijenata, a da ovaj aparat nije za svrhu liječenja posljedica kovida.

Na pitanje tužioca gdje je bio zaposlen, vještak je kazao da je od 1983. godine uposlenik KCUS-a, te da je od 1988. godine do penzije bio uposlenik Klinike za anesteziologiju i da je od 2012. do 2017. bio šef te klinike.

Na pitanje da li je ta klinika pružala usluge svim ostalim klinikama kojima je bila potrebna anestezija, vještak je odgovorio potvrdno, osim za kardiovaskularna oboljenja koja su specifična.

Na pitanje da li je imao medijske istupe tokom vještačenja, vještak je kazao da je prije 6. maja 2020. godine, dana kada je dobio naredbu za vještačenje, imao dva istupa.

– Od kad sam vještak u ovom predmetu, nisam govorio o predmetu spora – kazao je.

Tužilac je Sudskom vijeću pokazao user manuel i smjernice SZO, ali se odbrana žalila tvrdeći da su na engleskom jeziku te da nikada nisu vidjeli te nalaze.

Iako je tužilac kazao da su ti nalazi korišteni u radu vještaka, Sudsko vijeće je odlučilo da se ti dokumenti mogu predati kao dokazi nakon što se prevedu na službeni jezik u BiH.

Na pitanje Sudskog vijeća da li ima saznanja da li se taj respirator koristio na pacijentima, vještak je kazao da ima saznanja da su korišteni u Privremenom respiratornom centru.

Optuženi Fadil Novalić pitao je vještaka da li je moguće da su proizvođači napravili grešku u user manuelu u mjernim jedinicama za pritisak te zamijenili paskal i kilopaskal, vještak je odgovorio da je dobio zadatak da ispita upotrebnu vrijednost respiratora.

U toku je ispitivanje novog svjedoka.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. “Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

(Fena)

Najnovije objave