Utorak, 25 Juna, 2024

Uhapšen Abdulah Skaka

Najčitanije objave

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA), priveden je danas pod sumnjom za zloupotrebu položaja tokom svog mandata kao gradonačelnika Sarajeva od 2016. do 2020. godine, potvrđeno je za Klix.ba.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili su danas brojne pretrese na više lokacija u općinama Stari Grad, Centar i Vogošća u sklopu akcije “Vizionar”. Skaka je priveden u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, gdje je dao izjavu, nakon čega je uhapšen. Očekuje se da će biti prebačen u prostorije Kantonalnog tužilaštva radi daljih postupaka.

Akcija “Vizionar” sprovodi se zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje mita i druge oblike koristi.

Više osoba je privedeno u službene policijske prostorije zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela.

Tokom proteklih nekoliko godina, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je zaprimilo više prijava vezanih za aktivnosti Abdulaha Skake, što je rezultiralo otvaranjem nekoliko predmeta protiv njega.

Pored toga, Skaka je bio upleten u brojne afere, uključujući sumnje u namještanje tenderskih postupaka tokom organizacije Europske olimpijske mladežke zimske olimpijade (EYOF), izgradnje javne rasvjete te njegove vikendice u Trnovu. Također su se pojavile optužbe za nezakonito zapošljavanje i projekt vezan za dopremanje bolidi pokaznih vozila Formule E.

U izvještaju koji je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, podnijela u aprilu prošle godine o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka, inspektori su utvrdili nezakonitosti i kriminalne radnje koje su se odvijale tokom prethodne gradske administracije.

Najnovije objave