Petak, 2 Juna, 2023

Haosa i panika u Belgorodu. Okupirana sela i napetost u Moskvi

Najčitanije objave

Što se događa u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, na samoj granici s Ukrajinom? Postoje različite verzije o tome što se tamo događa. Ruska Legija Sloboda za Rusiju objavila je na svom Telegram kanalu da su zajedno s postrojbama Ruskog dobrovoljačkog korpusa “potpuno oslobodili selo Kozinku” u Belgorodskoj oblasti i da će nastaviti dalje prema potpunom oslobađanju Rusije.

Rusko ministarstvo obrane uglavnom šuti o bilo kakvim značajnim borbama na tom području, posebno unutar Rusije. Međutim, neki ruski režimski mediji izvješćuju o puškaranju na Grajvoronskom pograničnom području i sudjelovanju tenka T-72 i nekoliko oklopnih vozila u tim borbama (prema Telegram kanalu Grey Zone, bliskom plaćeničkoj vojsci Wagner).

Unatoč tome, u Belgorodskoj oblasti je proglašeno izvanredno stanje, a pokrenut je “režim antiterorističke operacije” koji može narediti samo šef FSB-a Aleksandar Bortnikov. Jasno je da se nešto važno događa.

Gubernator Belgoroda Vjačeslav Gladkov izjavio je da je diverzantska grupa ukrajinske vojske upala na područje oblasti, dok je kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao da se ništa strašno nije dogodilo, već da Kijev “želi skrenuti pozornost nakon gubitka Bahmuta”. Predstavnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane, Ondrij Jusov, potvrdio je da Ukrajina nema veze s tim napadima te je optužio borce Legije Sloboda za Rusiju i Ruskog dobrovoljačkog korpusa. Obje postrojbe osnovane su sredinom 2022. godine.

Prorežimski ruski mediji, poput portala Life.ru, opisuju ove vojne postrojbe kao “nacističke, ultradesničarske i propalice” te tvrde da su brojčano malobrojne (navodno nemaju više od 80 pripadnika). Navode da ih vodi ruski neonacist Denis Kapustin i sugeriraju da su uglavnom “manekeni” čiji je ratni staž snimanje lažnih ratnih videa. Međutim, bez obzira na to, rusko ministarstvo pravosuđa je proglasilo obje organizacije “terorističkim” i zabranilo im djelovanje u Rusiji. Navodno je nekoliko njihovih pripadnika osuđeno zbog veleizdaje. Ukrajinski mediji tvrde da su te postrojbe uglavnom sastavljene od ruskih državljana, Rusima iz Ukrajine, pa čak i ruskih vojnika koji su se predali ili su bili zarobljeni, ali su odbili razmjenu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov potvrđuje postojanje tih postrojbi, ali ističe da nemaju veliki vojni značaj zbog malobrojnosti. Ipak, naglašava njihovu simboličku i političku važnost koja je trenutačno veća od njihove vojne sposobnosti. Tijekom borbi duž ruske granice, Legija je objavila da je njihova zastava, bijelo-plavo-bijela, visjela na dronu iznad Moskve. Ta zastava je simbol ruskog otpora agresiji na Ukrajinu i odgovor na Putinovu provokativnu “Z”. Ruski mediji tvrde da su obje postrojbe povezane s ukrajinskim oružanim snagama, dok Kijev to negira, a neki analitičari spominju “povremenu koordinaciju”. Ruskog dobrovoljačkog korpusa već je izvještavao o izvršenju diverzija na području Brjanska u ožujku i travnju, ali pouzdane informacije su nedostupne.

Ukratko, situacija u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom je pomalo kontroverzna. Postoje sukobljene verzije o tome što se točno događa, s izvještajima o borbama, diverzijama i prisustvu različitih vojnih postrojbi. Ove postrojbe imaju simbolički i politički značaj, ali se njihova vojna sposobnost smatra ograničenom. Za sada, pouzdane informacije o situaciji su teško dostupne, a događaji se i dalje razvijaju.

Najnovije objave