Utorak, 25 Juna, 2024

U Splitu obilježena 30. godišnjica neovisnosti BiH

Najčitanije objave

Svečanom akademijom u organizaciji bošnjačkih udruga u četvrtak je u Splitu obilježena 30. godišnjica neovisnosti BiH na temelju referenduma o neovisnosti koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

Na tom referendumu prije 30 godina Bošnjaci i Hrvati su glasovali za neovisnost BiH dok su ga Srbi u BiH uglavnom bojkotirali. Dan neovisnosti BiH obilježava se u Federaciji BiH dok je u Republici Srpskoj tog dana radni dan.

Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj Kadro Kulašin je istaknuo kako bošnjačke udruge doprinose bošnjačkoj etničkoj zajednici ali i Republici Hrvatskoj kao državi.

“Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj okuplja 36 kulturno-umjetničkih društava i udruga koje se bave kulturom”, rekao je Kulašin. Drži i kako je problem bošnjačke ali drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj manjak djece. “Nema djece i bojim se kad nas više ne bude među živima de će se ove udruge ugasiti te moramo sve poduzeti da se to ne dogodi,” poručio je.

Puljak: Nacionalne manjine u Splitu nas povezuju

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svojem je obraćanju, čestitajući Dan neovisnosti BiH, istaknuo bliskost Hrvatske i BiH tijekom povijesti.

“Hrvatska i BiH imaju ne samo 1.000 kilometra zajedničke granice nego i zajedničku prošlost i zajedničku budućnost te Bosnu i Hercegovinu na neki način osjećam kao svoju zemlju”, rekao je Puljak.

Dodao je kako su nacionalne manjine u Splitu “nešto što nas povezuje.”

Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana istaknuo je prijateljske donose s bošnjačkom nacionalnom manjinom.

“Zabravimo večeras korone i ratove i opustimo se svi jer nikad nisu bila vremena kao sada,” poručio je Gabrić.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjak u Splitu Edin Nurkić je istaknuo kako je u Hrvatskoj važno postojanje Savjeta nacionalnih manjina koji se brine o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina.

Također je pozdravio činjenicu da na manifestacije bošnjačke nacionalne manjine u Splitu redovito dolaze predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svečana akademija u Splitu, kako je obrazloženo, zbog tehničkih razloga nije mogla biti održana 1. ožujka kada se slavi Dan neovisnosti BiH, prenosi Hina.

Najnovije objave