Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film ‘Ovo je naša kuća’

Najčitanije objave

Premijera dokumentarnog filma “Ovo je naša kuća” upriličena je sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu, u organizaciji Centra za životnu sredinu i u okviru kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva”.

Nakon projekcije filma organizirana je i diskusija, a sudjelovali su producenti, režiseri i protagonisti filma. Oni su govorili o izazovima tokom snimanja filma, a ukazano je i na štetnost prljave energije iz uglja.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu zadovoljna je reakcijom publike u Sarajevu, na film i temu. To su, kako je kazala, pokazali brojni komentari i interesovanje tokom diskusije o filmu.

– Vjerujem da smo na autentičan način ukazali na problematiku zajednica poput Kaknja, u dugoročnom smislu ugroženih ugljem – kazala je.

Fokus filma “Ovo je naša kuća” je na životu jedne zajednice koja je više od stotinu godina podređena industriji uglja i svojevrsno je svjedočanstvo o transformaciji jednog kraja njegovoj prošlosti, sadašnjosti sa pitanjima o budućnosti ovakvih zajednica u BiH.

– Film je sniman tokom ljeta 2021. godine u Kaknju, tačnije u mjestima Mramor, Brnj, Slapnica, Ribnica odnosno naselju Donji Kakanj. To je priča o području devastiranom iskopavanjem, odlaganjem i transportom uglja i jalovine. Kroz tu priču, na jedinstven način, vode nas većinom glasovi jer su lica onih malobrojnih, koji su ostali, skrivena strahom od osude, otkaza na poslu i bojazni da se proces eksploatacije nikad neće završiti – navodi se..

Elvedin Alajbegović iz Kaknja, jedan od protagonista u filmu, misli da je krajnje vrijeme da se posvetimo proizvodnji čiste energije.

– Ovaj film pokazuje koliko je energija iz uglja prljava, pogubna i pogodna za korupciju ogromnih razmjera. Napokon je prikazano katastrofalno stanje jedne zajednice, okovane i lošom političkom situacijom – kazao je.

Kako u saopćenju za javnost najavljuju iz Centra za životnu sredinu Banja Luka, film “Ovo je naša kuća” bit će prikazan i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, a raspored projekcija objavljen na web i Facebook stranici Centra za životnu sredinu.

Najnovije objave