Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

U Sarajevu održan humanitarni koncert za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji

Najčitanije objave

Sarajevska kulturno-umjetnička društva “Lola”, “Proleter” i “Baščaršija” u saradnji s humanitarnom organizacijom “Pomozi.ba” u Domu mladih u Sarajevu, organizovali su humanitarni koncert prijateljstva i solidarnosti za pomoć ljudima u Turskoj i Siriji, koji su preživjeli razorne zemljotrese, javlja Anadolija.

Na koncertu je učestvovalo više od 200 malih i velikih plesača, muzičara, vokalnih solista, vokalnih grupa i balerina iz folklorne, muzičke, horske i druge sekcije ovih kulturno-umjetničkih društava.

Organizatori su istakli da su pokrenuli akciju kako bi na ovaj način, predstavljanjem kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, dali doprinos i podršku ljudima u Turskoj i Siriji. Sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Proleter“ iz Sarajeva Sulejman Skenderagić izjavio je da je vrlo važno pomoći ljudima koji su preživjeli veliku katastrofu.

“Ovo je što mogu da doprinesu kulturno-umjetnička društva i zato smo organizovali ovaj koncert. Ljudima je potrebna pomoć i svi prisutni će koliko mogu donirati. Svaki učesnik, odnosno plesač će imati po jednu igračku i to će također biti naš dobrovoljni prilog za stradale”, kazao je Skenderagić.

Koncert je pratio veliki broj građana i javnih zvaničnika koji su i na ovaj način željeli da iskažu podršku i solidarnost sa žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji. Ulaz je bio besplatan za sve posjetioce koji su novčanim prilozima podržali ovu vrijednu humanitarnu akciju.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su 6. februara pogodili južnu Tursku dosegao je 48.448, saopštio je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova te zemlje Suleyman Soylu.

Potresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su 11 turskih provincija. Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim potresima, kao i hiljade u sjevernoj Siriji.

Najnovije objave