Utorak, 5 Marta, 2024

U RS-u se širi hripavac. Djeca najčešći prenosnici

Najčitanije objave

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdio je da je do sada zabilježeno devet slučajeva oboljelih od velikog kašlja u Republici Srpskoj, kako su informisali “Nezavisne novine”.

“Pet slučajeva evidentirano je u Banjaluci, dva u Laktašima, dok je po jedan slučaj zabilježen u Bijeljini i Prijedoru”, navode iz Instituta.

Hripavac, poznat i kao pertusis ili veliki kašalj, predstavlja visoko zaraznu bolest često povezanu s oboljenjem male djece koja su najčešći prenosnici ove bolesti. Institucija ističe da ovu bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i proizvodi toksine, što dovodi do oštećenja sluznice dišnih puteva.

Iz Instituta naglašavaju da se veliki kašalj širi kapljičnim putem te da inkubacioni period traje od devet do deset dana (s rasponom od 6 do 21 dana).

“Osoba je najzaraznija u početnim fazama bolesti, kada se javljaju simptomi respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoji efikasna kombinovana vakcina – petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) i rutinski se primjenjuju u sklopu obaveznog imunizacionog kalendara u Republici Srpskoj”, objašnjavaju u Institutu.

Takođe, ističu da je potrebno da osobe koje nisu vakcinisane ili nisu primile potpunu dozu vakcine prema preporučenom imunizacionom rasporedu prime nadoknadu vakcine koja uključuje zaštitu od pertusisa, s obzirom na njihov uzrast.

Najnovije objave