Utorak, 25 Juna, 2024

Tužilaštvo BiH o zločinu Almira Čehajića Batka. Sumnjiči se da je od teških bolesnika otuđio 600.000 KM

Najčitanije objave

Tužilaštvo Kantona Sarajevo dalo je svoj najnoviji odgovor na upit novinara Faktora u vezi sa istragom protiv Udruženja “Otvorena mreža” i Almira Čehajića Batka.

Prema saopćenju iz Tužilaštva, u ovom predmetu trenutno se provode istražne radnje kako bi se sveobuhvatno dokumentirale sve radnje i postupci osumnjičenih osoba.

“Obzirom na obimnost materijalne dokumentacije i činjenicu da se predmet odnosi na skoro desetogodišnji period inkriminacije, potrebna vještačenja još nisu završena”, navodi se u odgovoru Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Faktor je nedavno objavio priču o dijaliznim pacijentima koji su bili žrtve prevare, jer su uplatili novac Udruženju “Otvorena mreža” kako bi bili podvrgnuti transplantaciji u inozemstvu. Oni su izrazili svoje razočaranje zbog produženog čekanja na konačnu odluku u ovom slučaju.

Oštećeni pacijenti su najavili da će se obratiti Federalnom tužilaštvu FBiH tražeći nadzor nad radom Tužilaštva Kantona Sarajevo i pitanje zašto još uvijek nema tužilačke odluke u slučaju protiv Udruženja i Almira Čehajića Batka.

Ako Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne ubrza proces rada na ovom slučaju, kako je istakao jedan od oštećenih pacijenata, Elvir Čuzović iz Sarajeva, dijalizni pacijenti će organizirati proteste ispred Tužilaštva.

Podsjećamo, Almir Čehajić Batko, voditelj emisije “Udri muški” i predsjednik Udruženja “Otvorena mreža”, uhapšen je u oktobru 2020. godine u okviru akcije nazvane “Network” koju je izvela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Sumnjiči se za krivična djela zloupotrebe položaja i pranja novca. Optužen je da je ostvario nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, dok je “Otvorena mreža” oštećena za više od 50.000 KM.

Čehajića se sumnjiči za malverzacije u vezi s prikupljanjem novca namijenjenog liječenju bolesnika i transplantaciji organa pacijenata iz Bosne i Hercegovine u inozemstvu. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru, pušten je da se brani sa slobode nakon prijave sedam teško oboljelih osoba koje su bile uključene u program “Otvorene mreže”.

Najnovije objave