Subota, 2 Marta, 2024

Tri najvažnija savjeta od stručnjaka za sreću u 2023. godini

Najčitanije objave

Zakoračili smo u 2023. godinu, što znači da su neki zacrtani ciljevi uveliko u toku, a neki su već zaboravljeni. Ako ste već odustali od neke svoje novogodišnje odluke za ovu godinu, to nije razlog za nerviranje, jer su „sve ili ništa“ odluke možda ipak nepraktične i neodržive.

U nastavku teksta, možete pročitati tri savjeta Gretchen Rubin, autorke New York Times bestselera, za sreću i dugoročno ostvarivanje zacrtanih ciljeva:
1. Budite realni u pogledu onoga što ti odgovara
Samo zato što neka navika funkcioniše za nekog drugog, ne znači da je ona najbolja odluka za vas. Ako budete iskreni prema sebi u pogledu vremena i okolnosti željenih navike, možete povećati svoje šanse da to postane dio vase redovne rutine.
“Ljudi će se razlikovati kada se osjećaju najproduktivnije, kreativnije i energičnije. Na primjer: Recimo da je tvoj veliki dugoročni cilj poboljšati ishranu, vitalnost, zdravlje i dugovječnost. Da bi se postigao ovaj cilj, odlučuješ da stvoriš svakodnevnu naviku uzimanja suplemenata vitamina i minerala, probiotik za probavu, piti dosta vode tokom dana, jesti zdravu hranu sa mnogo voća i povrća, imati kvalitetan san 7-8 sati, imati fizičku aktivnost ili barem svakodnevnu šetnju, tako stvaraš svakodnevne navike, koje doprinose ispunjenju velikog dugoročnog cilja. Ovaj primjer možeš primijeniti na bilo koji segment života, koji želiš da unaprijediš’’ kaže Gretchen Rubin.
2. Slavite male pobjede
S obzirom na to da mozak traži nagradu, čak i najmanji uspjeh će mu dati dopamin – hormon nagrade i motivacije. Ovo povećanje dopamina uzrokuje da vaš mozak traži istu nagradu, što pomaže poboljšati sposobnost da izgradite i održite naviku.
“Navike stavljaju ponašanje na autopilota. Istraživanja sugerišu da oko 40% onoga što radimo svaki dan upravljaju našim navikama, tako da ako imaš navike koje ti odgovaraju, biće ti mnogo lakše biti sretniji, zdraviji, produktivniji i kreativniji”, objašnjava Rubin.
Stoga, ako ste uspješno radili neke dobre navike svaki dan, uživajte u trenutku zahvalnosti i uzbuđenja, jer svaki mali uspjeh vrijedi proslaviti, nagraditi sebe, pohvaliti sebe, zahvaliti sebi.
3. Vježbajte strpljenje i saosjećanje
Ljubav prema sebi je ključna za proces stvaranja navika! Ako si strogi prema sebi, to nikada neće donijeti željene rezultate, tako brzo kao ljubaznost prema sebi, kada zaboraviš da uradiš neku svoju naviku. Umjesto nerviranja zbog nečega što nije urađeno ili je propušteno, Gretchen Rubin predlaže da preformulišete svoj način razmišljanja govoreći: “Sve je u redu sa mnom. Naučio/la sam nešto o sebi. Ovaj alat ne radi. Sada ću pokušati drugačiji alat ili tehniku”. Nova naučna otkrića pokazuju kaže da je potrebno devet sedmica, a ne 21 dan, za stvaranje navike. To je puno vremena za izgradnju vlastitog sistema navika i da svoj govor prema sebi kreirate tako da on bude saosećajan i podržavajući, a ne negativan, okrutan i obeshrabrujući!

Najnovije objave