Petak, 14 Juna, 2024

Trampovi desničari podržavaju Rusiju: Zašto bismo stali na stranu Ukrajine?

Najčitanije objave

U Washingtonu je izbio sukob između tradicionalnih republikanaca odlučnih braniti demokratiju u inozemstvu i izolacionističke baze koja se pita zašto bi Sjedinjene Američke Države uopće trebala stati na stranu Ukrajine, prenosi Al Jazeera.

Uobičajeni konzervativni glasovi, koji zagovaraju oštar odgovor SAD-a, čuju se, kako se i očekivalo, jasno i glasno, ali proruski stav dobrog dijela republikanske desnice uznemirio je mnoge promatrače.

Neki republikanci u Zastupničkom domu, koji ove godine izlaze na kongresne izbore, prekinuli su s konzervativnom doktrinom uz glasnu poruku da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale imati bilo kakvu ulogu u krizi.

– Ukrajina je udaljena više od 5.000 milja, dok kod kuće opasne droge i zločinci prolaze dvorišta mojih birača – napisao je na Twitteru krajnje desni zastupnik iz Arizone Paul Gosar. Arizona graniči s Meksikom te je pitanje imigranata i krijumčarenja drogom jedno od temeljnih političkih tema. Slične izjave moglo se čuti od najmanje desetak krajnjih desničara među republikancima.

Ono što zabrinjava umjerene Amerikance je to da bi desnica mogla potaknuti američke saveznike da dovedu u pitanje odlučnost Washingtona u suprotstavljanju Rusima. Američki saveznici prate što se događa i posve je sigurno da ih brinu znaci podjele među Amerikancima. Treba naglasiti da nije riječ o velikoj podjeli, da nije riječ o velikoj potpori Rusiji, ali to što Trumpovi desničarski zakonodavci rade može biti, na duge staze gledano, pogubno i za američku demokraciju i za globalni američki status, piše Al Jazeera.

Najnovije objave