Petak, 14 Juna, 2024

Film “Švedsko srce moje majke” premijerno prikazan u Sarajevu

Najčitanije objave

Igrani film “Švedsko srce moje majke” bh. režisera Adisa Bakrača večeras je premijerno prikazan u Cineplexx-u Sarajevo.

– Veoma sam sretan što smo bili u prilici premijerno prikazati film. Najteže je i najodgovornije na domaćem terenu. Bilo je super publika je odlično reagirala – izjavio je Feni režiser Adis Bakrač.

Govoreći o filmu kaže da je riječ o socijalnoj drami koja tretira jedan sredovječni bračni par koji kao izbjeglice moraju da napuste BiH zbog ratnih dešavanja. Prilagođavanje u novoj sredini i želja za povratkom u BiH je nešto što ih cijelo vrijeme opterećava i u jednom djelu filma ponovo se vraćaju kući…

U naslovnoj ulozi u filmu igra doajenka bh. glumišta Faketa Salihbegović-Avdagić, a tu su i tuzlanski veterani Nermin Omić i Irina Dobnik, kao i Armin Omerović, Aida Bukva i drugi.

– Veoma sam zadovoljan s cijelom ekipom filma. Mislim da smo večeras sretni što je bilo ovoliko publike i da je odlično reagirala. Vjerujem da će biti uspješna i kinodistribucija, koja počinje od 3. februara – dodao je Bakrač.

Producent filma Almir Šahinović istakao je da je film sniman 2020. godine na lokacijama u Sarajevu, Kiseljaku i Banjoj Luci.

– Nastao je kao koprodukcija između Hrvatske, Francuske i BiH. Glavna produkcija je HEFT iz Sarajeva, Federalna televizija, a naš koproducent Eurofilm iz Zagreba i Dari films iz Pariza – rekao je Feni Šahinović.

Naglasio je da će nakon sarajevske premijere filma “Švedsko srce moje majke” uslijediti još dvije premijere u Zenici i Kiseljaku.

Film govori o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, a rađen je prema scenariju nedavno preminulog bosanskog pisca Zilhada Ključanina, koji je za potrebe filma adaptirao tekst svog poznatog pozorišnog komada iz 2010. godine.

Radnja filma Švedsko srce moje majke kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smiješta u paviljon za migrante. Među njima je i sredovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

Prije bh. premijere film je prikazan na 46. izdanju Mojkovačke filmske jeseni, gdje je osvojio dvije nagrade. Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.

(Fena/FTV)

Najnovije objave